Kvarner newsletter / broj 13

26. Riječki međunarodni karneval
Užitak i smijeh su zajamčeni!

Kad je novoizabrana Kraljica karnevala, 22-godišnja Tea Kik preuzela zlatni plašt, prsten, ogrlicu s privjeskom morčića te, najvažnije, ključeve grada Rijeke, bio je to znak da su maškare po 26. put preuzele vlast u tom gradu. Za sve Riječane i njihove goste najveselije doba u godini time je započelo i trajat će sve do 22. veljače kada se očekuje kulminacija Riječkog međunarodnog karnevala.

Tradicija iz koje je izrastao karneval na području Kvarnera datira još iz prapovijesti, a običaji se temelje na urnebesnom pohodu kojim su tzv. grde maske rastjerivale sile zla i tako prizvale proljeće te slavile rađanje novog života. O karnevalskoj tradiciji svjedoči i podatak da su se prije čak stotinu godina u Rijeci organizirale karnevalske povorke te karnevalski balovi na kojima je sudjelovalo austrijsko i mađarsko plemstvo, ruske kneginje, njemački baruni… Upravo na toj tradiciji Turistička zajednica grada Rijeke temeljila je 1982. godine organizaciju maškarane povorke. Malo je tko mogao slutiti da će se iz nje razviti karneval koji se danas ubraja među vodeće u Europi i prepoznatljiv je događaj koji svake godine u Rijeku dovodi sve više gledatelja kao i maskiranih gostiju. Taj je karneval magičnu brojku od 100.000 gledatelja prešao već 1994. godine, a 1995. primljen je u punopravno članstvo Europske udruge karnevalskih gradova (FECC). Da zanimanje ne jenjava nego se, suprotno, i povećava pokazuje prošlogodišnja statistika. Tako je lani u Dječjoj karnevalskoj grupi bilo 5500 sudionika i 50.000 gledatelja, u Međunarodnoj karnevalskoj povorci 8000 sudionika u 95 karnevalskih grupa iz zemlje i inozemstva uz 70.000 gledatelja, a gledatelji u više od 40 zemalja svijeta pratili su uživo prijenos putem interneta.

Ovogodišnji Riječki međunarodni karneval bogat je sportskim priredbama pod maskama, tradicionalnim balovima, maškaranim zabavama i priredbama, o kojima detaljnije možete pročitati u kalendaru zbivanja na www.ri-karneval.com.hr.

Recimo da se 14. veljače održava Dječja karnevalska povorka, a kulminacija je 26. Riječkog karnevala Međunarodna karnevalska povorka koja će započeti u nedjelju 22. veljače točno u podne. Užitak i smijeh su zajamčeni!

Već su poznati datumi održavanja Riječkog međunarodnog karnevala sve do 2020. godine. Iako je još uvijek dovoljno vremena da se pridružite ovogodišnjem karnevalu, ako ste iz bilo kojeg razloga spriječeni najavljujemo da će se 2010. godine Dječja karnevalska povorka održati 8. veljače, a Međunarodna karnevalska povorka 14. veljače. Sada doista ne možete reći da niste obaviješteni na vrijeme!