Kvarner newsletter / broj 13

Pogledaj u zvijezde
Lošinj obilježava Godinu astronomije

Međunarodnu godinu astronomije, koju su proglasili UNESCO i Međunarodna astronomska unija, Mali Lošinj će zajedno s Astronomskim društvom Leo Brenner obilježiti pogledom u prekrasno zvjezdano nebo iznad Lošinja, a ima za slavlje puno “zvjezdanih” razloga…

Uz međunarodne poticaje, razlog za slavlje je 11. godina od početka rada obnovljene zvjezdarnice Manora i 15. godišnjica osnutka Astronomskog društva Leo Brenner. Naime, u Malom Lošinju svoju je zvjezdarnicu imao Spiridon Gopčević, poznatiji pod pseudonimom Leo Brenner. Zvjezdarnica je proradila 5. svibnja 1894. godine, a od tada do 1909. godine Spiridon Gopčević radi više od 4000 opažanja i skica, objavljuje radove u najpoznatijim astronomskim časopisima toga vremena te izdaje vlastiti stručni časopis “Astronomski pregled”. Zanimljivo je da je to jedan od prvih znanstveno-popularnih časopisa s područja astronomije te da su ga čitali u cijelom svijetu, od Europe do Amerike. Ime Lea Brennera upisano je i na površinu Mjeseca. Naime, jedan od kratera na Mjesecu nosi njegovo ime, kao što imena još trojice znanstvenika iz Hrvatske označavaju toponime na Zemljinom satelitu – Nikole Tesle, Andrije Mohorovičića i Ruđera Boškovića.

Godina astronomije će u Malom Lošinju biti obilježena cijelim nizom događanja. Tako će se u travnju organizirati javna opažanja prema programu Međunarodne astronomske unije – 100 sati astronomije za građane i goste. U više od 30 zemalja svijeta 12. travnja obilježit će se prvi čovjekov odlazak u svemir, a taj je događaj nazvan “Jurijeva noć”. U Malom Lošinju pridružit će se tom slavlju projekcijama i koncertima u središtu grada. “Otok u svemiru” naziv je manifestacije posvećen činjenici da je 2005. godine zahvaljujući zvjezdarnici u Višnjanu jedan asteroid nazvan Mali Lošinj. Upravo je Godina astronomije dodatni poticaj za daljnje unapređivanje lani započetog niza manifestacija objedinjenih pod nazivom “Noć pod zvijezdama” koje se održavaju u otočnim mjestima Malom Lošinju, Velom Lošinju, Nerezinama i ostalim mjestima. Uz sve to, u obilježavanje Godine astronomije možete se uključiti na još jedan, najromantičniji i najjednostavniji način – pogledom u prekrasno zvjezdano nebo iznad Lošinja!!!