Kvarner newsletter / broj 13

Mali Lošinj
Domaćin Svjetskog prvenstva u podvodnom ribolovu

Mali Lošinj će 2010. godine biti domaćin Svjetskog prvenstva u podvodnom ribolovu, odlučila je Međunarodna federacija za podvodne aktivnosti CMAS, dajući tako “zeleno svjetlo” zajedničkoj kandidaturi dvaju klubova s otoka Lošinja: Sportsko-ribolovnog društva Udica iz Malog Lošinja i Sportskog društva Škarpina iz Nerezina. Odluka CMAS-a veliko je priznanje lošinjskoj tradiciji natjecanja u podvodnom ribolovu.

Mali Lošinj već je 1957. godine bio domaćin Europskog prvenstva u podvodnom ribolovu koje je naknadno priznato kao Svjetsko prvenstvo. Od godine 1960. naovamo u Malom Lošinju traje tradicija održavanja novogodišnjih natjecanja u podvodnom ribolovu. No, ni to nije kraj nizu – od 1960. godine ondje se redovito priređuje Kup gradova. Kup nacija redovito se organizirao od 1965. do 1997. godine, s iznimkom ratnih godina 1991. i 1992., te potom od 2001. do 2006. godine. Osim toga, Kup nacija bio je u mnogo slučajeva jedna od “etapa” u ciklusu Europskog odnosno Euroafričkog kupa. Na Lošinju su organizirana i brojna regionalna i državna prvenstva, kao i susreti veterana u podvodnom ribolovu.

Lošinj je svojedobno prozvan svjetskom prijestolnicom podvodnog ribolova, a njegov ugled potvrđuje niz državnih reprezentativaca: Zvonimir Balenović, braća Vlado i Dubravko Balenović, Franjo Domijan, Jura Hajtun, Trilian Francisković, Boris Makarun, Franko Busanić, Robert Nikolić te Daniel Gospić, aktualni reprezentativac koji je 2007. bio europski prvak.

Lošinjski akvatorij iznimno je atraktivan pa zbog toga privlači brojne podvodne ribolovce kao i ronioce koji ovdje nalaze pravi užitak u spoju idealnog odmora i sportskih aktivnosti “po svojoj mjeri”.