Kvarner newsletter / broj 13

Arheologija i turizam
Povijest za turističku sadašnjost

Da arheologija i turizam čine jedinstven i sve cjenjeniji kulturno-turistički proizvod potvrđuje knjiga pod naslovom “Arheologija i turizam” koja govori o njihovoj povezanosti u Hrvatskoj, a čak je stotinjak stranica ovog zanimljivog vodiča i poučne knjige posvećeno bogatoj arheološkoj baštini Kvarnera.

Knjiga je predstavljena na izložbi “Arheologija i turizam u Hrvatskoj”, a promovirana je u ovogodišnjoj Noći muzeja u Arheološkom muzeju u Zagrebu. Tom su prilikom posebno obrađena dva lokaliteta: Mirine (Fulfinum) kraj Omišlja na otoku Krku i najznačajniji arheološki lokalitet koji se trenutačno istražuje na ovom području – rimska keramička tvornica u Ad Turresu, današnjoj Crikvenici. U poglavlju o oživljenoj povijesti u knjizi su predstavljeni Rapska fjera kao izuzetno uspješan spoj povijesnih tema i događaja s interesima današnjih turista te Dani Ad Turresa. To je nova povijesno-turistička manifestacija koja na zanimljiv scenski i gastronomski način oživljava vrijeme rimskoga Ad Turresa.

Posebno je pak mjesto u knjizi pripalo Baški (otok Krk) – na čak 68 stranica predstavljena je kao destinacija koja u prvi plan uspješno stavlja bogatstvo kulturnog naslijeđa.

Knjiga je koristan vodič po arheološkim nalazištima i parkovima, ali i poučno i atraktivno štivo koje, uz ostalo, nudi pregled nekih od najpoznatijih i najzanimljivijih manifestacija što nadahnuće crpe na arheološkim i povijesnim temeljima.

Inače, knjiga je podijeljena u šest tematski zaokruženih poglavlja u kojima svoje radove predstavljaju istaknuti hrvatski arheolozi i povjesničari umjetnosti kao i novinari i turistički djelatnici.