Kvarner newsletter / broj 13

Otok Rab
120 godina turizma

U gradu Rabu na istoimenom otoku ove će godine biti posebno svečano. Razlog za slavlje je 120. obljetnica organiziranog turizma, kojem se točno zna datum kada je započeo – 16. svibnja 1889. godine. Taj datum će i ove godine biti vrijeme središnjeg slavlja, ali ono će se protegnuti na cijelu ovu godinu. Imate tako i razlog više za posjet tom prekrasnom kvarnerskom otoku.

Stodvadeseta obljetnica organiziranog turizma bit će obilježena bogatim kulturnim i zabavnim programom kao i stručnim skupom posvećenim turizmu. U galeriji Knežev dom bit će, kako se najavljuje, otvorena izložba o razvoju turizma na otoku Rabu. Glazbene sladokusce posebno će razveseliti planirani koncert glazbene primadone Dunje Vejzović. Na glavnom gradskom trgu pjevat će estradne zvijezde, klape, folklorne skupine, a u tako svečanim prigodama nezaobilazni su nastupi rapskih samostreličara te defile barkarijola, što je još jedna atrakcija ovoga otoka.

Središnji događaj proslave 120. obljetnice turizma bit će svečana sjednica na kojoj će se okupiti čelni ljudi turističkih zajednica otoka, jedinica lokalne samouprave, najveće otočke tvrtke Imperiala d.d. i drugi. Bit će to prilika da se prikažu filmski zapisi o prošlosti i sadašnjosti otoka Raba, da se analizira aktualna situacija u otočnom turizmu te razgovara o planovima za budućnost.

Osim dvodnevne proslave, i cijela će godina biti u znaku obilježavanja turističke obljetnice. Novouređeni objekti, uređenje plaža i šetnica, viši standard usluga bit će najveći poklon otoku u povodu obilježavanja 120. obljetnice organiziranog turizma, a turisti koji posjete Rab bit će, dakako, najdraži gosti slavlja.