Kvarner newsletter / broj 13

Brod Moravice
Nova atrakcija za bicikliste

Nadolazeće proljeće mnoge će potaknuti na dulji boravak u prirodi, užitak u svježem zraku i rekreaciju. Gorski kotar za to je idealno mjesto, a njegova najmanja, ali i najstarija općina ove godine za pozivnicu ima i razlog više: završetak projekta biciklističkih staza i planinarskih puteva.

Staza prolazi prekrasnim krajolicima uz dolinu rijeke Kupe i povezuje 30 kontrolnih točaka sve do najviše na 750 metara. Goste na tom putu dočekuju poučne info-table s opisom svih važnijih kulturno povijesnih znamenitosti, što će ovaj obilazak učiniti još zanimljivijim. U ovom je kraju, naime, više zanimljivih i vrijednih sakralnih objekata kao i etno-spomenika. Najvažniji objekt je u zaseoku Delači gdje je najstarija kuća u cijelom Gorskom kotaru – kuća Delač, izgrađena 1644. godine i pod zaštitom je Ministarstva kulture Republike Hrvatske kao spomenik visoke kategorije. Kuća Delač je obnovljena prizemnica i u njoj se uređuje muzej etnografskih i etnoloških vrijednosti. U Delačima se nalazi i kuća Ožanić iz 1826. godine. Kuća Mance iz 1740. godine, druga po starosti u ovom kaju, nalazi se u selu Kutli, polukatnica je i ima dobro očuvan inventar.

Na ovom području također postoje mogućnosti sportsko-rekreativnog ribolova te vožnje kajak-kanuom na rijeci Kupi.

Općina Brod Moravice nalazi se na sjeveroistočnom dijelu Primorsko-goranske županije odnosno u zapadnom dijelu Gorskog kotara na 560 metara nadmorske visine. Geografske karakteristike te povijest i običaji najstarije gorskokotarske općine temelj su za mnoge aktivnosti tijekom godine. Tako se u veljači ovdje održava natjecanje u skijaškom trčanju te mesopusne svečanosti i događanja. U svibnju se tradicionalno priređuju turniri u boćanju i nogometu, a šeste nedjelja iza Uskrsa, na dan Breške nedelje, organizira se pohod za planinare i druge ljubitelje prirode tijekom kojega oni obilaze stara sela, uživaju u prekrasnoj prirodi te prisustvuju misi u crkvici sv. Lucije. U srpnju i kolovozu organiziraju se Ljetne večeri na Lazici na kojima dobru zabavu obavezno prati i izvrsna gastronomska ponuda. Posebno je u Brod Moravicama veselo u kolovozu – 16. kolovoza je Dan općine, pa se u tom mjesecu organiziraju sportska natjecanja, izložbe slika, zabavno-plesne večeri, a nezaobilazno je pučko veselje. U rujnu se priprema Zlatni kotlić – tradicionalno natjecanje u spravljanju srnećeg paprikaša. Taj je mjesec i u znaku turističko-tradicijske manifestacije koja se bazira na čuvanju običaja i pripremanju autohtonih proizvoda od šljiva koja protječe uz zabavne priredbe, stručne skupove itd., a kulminira izborom naj-pekmeza i naj-rakije.