Kvarner newsletter / broj 13

Eko-centar Caput Insulae Beli, otok Cres
Mjesto gdje priroda i čovjek žive u potpunom skladu

Za sve poklonike eko-turizma, posebice one koje zanima tajanstveni svijet bjeloglavih supova, sigurno će posebno zanimljivo odredište biti otok Cres čiji Eko-centar Caput Insulae Beli brine o tim pticama, zbrinjava one koje su ugrožene te im nakon oporavka omogućuje siguran povratak u njihov iskonski svijet. Prihvatilište za bjeloglave supove, svojevrsna ptičja bolnica, dograđuje se pa će tako njihovo liječenje biti lakše, rad hrvatskih stručnjaka i volontera iz cijelog svijeta jednostavniji, a sadržaji još zanimljiviji ljubiteljima prirode koji ondje rado dolaze.

Eko-centar Caput Insulae Beli izgrađen je prije 16 godina s jasnom zadaćom zaštite bjeloglavih supova, vrlo ugrožene ptičje vrste, ali isto tako i s namjerom da djeluje na području zaštite prirode te kulturno-povijesne baštine u cjelini. Godine 1996. u sklopu eko-centra izgrađeno je i prvo oporavilište za supove u kojem je od tada do danas zbrinuto više od stotinu tih ptica iz Hrvatske, ali i drugih zemalja. Naime, bjeloglavi su supovi stalno izloženi stradanju – kad su mali često padaju u more, ugrožena su njihova staništa, a stradaju i od lovaca. Nakon što ih izliječe, stručnjaci u creskom prihvatilištu osposobljavaju ih za ponovni povratak u prirodi. No, neki supovi zbog prirode njihovih ozljeda ondje ostaju trajno pa eko-centar postaje njihov stalni dom.

Dogradnjom ptičje bolnice znatno će se proširiti više od desetljeća staro oporavilište supova, a u sklopu njega planira se napraviti litica za gniježđenje, uređenje platforme za puštanje ptica na slobodu, izgradnja hladnjaka za čuvanje hrane te nekoliko karantena za intenzivnu njegu supova. Dakako, u dogradnji tog prostora misli se i na goste koji posjećuju eko-centar. Za njih će biti izgrađena prezentacijska dvorana u kojoj će biti postavljena izložba o supovima.

Bjeloglavi supovi, koji obitavaju na otocima Cresu, Krku, Plavniku i Prviću, gnijezda svijaju na okomitim liticama visoko iznad mora. Oni se ubrajaju u najveće ptice koje lete jer im je raspon krila i do 2,80 metara, a mogu doseći težinu i do 15 kilograma. Supovi mogu doživjeti i 60 godina, a godišnje ženka snese samo jedno jaje na kojem se potom sljedeća dva mjeseca izmjenjuju oba roditelja. Mladi supovi u gnijezdu borave oko četiri mjeseca prije nego što se otisnu u samostalnu potragu za hranom. No, veza s roditeljima tada se još ne prekida jer ih oni sljedeća dva mjeseca podučavaju u letenju. Hrane se isključivo uginulim životinjama i ne napadaju živi plijen. Gnijezde se u kolonijama s većim brojem jedinki pa i u potragu za hranom kreću u grupama. Budući da se supovi hrane uginulim životinjama, pretežito ovcama, zbog manjeg broja stanovnika na otoku, a time i manjeg uzgoja ovaca sve im je teže pronaći hranu zbog čega su im na Cresu otvorili dva hranilišta – “restorane” za supove.

Inače, Eko-centar godišnje posjeti oko 15.000 posjetitelja, a njihov broj iz godine u godinu raste. Za njih je također na sjevernom dijelu otoka Cresa, Tramuntani, uređeno sedam poučnih staza u obliku labirinta kao puta spoznaje veze između duha i prirode. Jedna stara kuća u selu Frantini uređena je na stari način da bi se dočaralo kako se nekada živjelo. Za sve poklonike eko-turizma priređuju se i zanimljivi edukativni stručni programi te provode projekti kojima je cilj povezivanje tradicije i turizma. Eko-centar je dobitnik međunarodnog priznanja Fodor's Choice za eko-turističku ponudu Tramuntane, koja je po ocjeni toga poznatog turističkog izdavača svrstana među najbolje u svijetu.