Kvarner newsletter / broj 13

Krk
Brojne zanimljive manifestacije

Grad Krk na otoku Krku i u ovoj će godini goste dočekati s nizom tradicionalnih, ali i novih manifestacija koje imaju zajednički cilj: gostima pružiti što zanimljiviji i ugodniji odmor tijekom kojeg će uživati u lijepoj prirodi i bogatom kulturnom naslijeđu, neiscrpnom izvorištu priča, legendi i umjetničkih vizija.

Nakon što je od 10. do 15. veljače u gradu Krku održan tečaj srednjovjekovnog mačevanja te su upravo 14. veljače na Valentinovo nakon demonstracije naučenog umijeća proglašeni vitezovi u službi kneza krčkog Frankopana, razloga za slavlje nije nedostajalo. Na tom prilikom organiziranoj Frankopanskoj fešti svi prisutni su mogli kušati i ovdašnje specijalitete – brudet kneza Mikule, krčki čarobni napitak te poznata krčka vina žlahtinu i merlot.

Ova je zanimljiva manifestacija tek početak bogatog programa krčkih manifestacija. Tako će od 10. do 13. travnja trajati priredba pod zajedničkim nazivom Putevima šparoga, u sklopu koje će se održati proljetni sajam na kojem će biti izložena sportska oprema za pješačenje, autohtoni suveniri te poljoprivredni proizvodi. Sljedećega dana bit će organizirana pješačka tura putevima šparoga koja će završiti na glavnom trgu pripremom velikog omleta sa šparogama (velika fritaja s jajima i šparogama). Dobra je zabava zajamčena uz glazbu i ples.

Nova manifestacija Proljeće na kotačima trajat će od 1. do 3. svibnja. Riječ je o promociji krčkih biciklističkih puteva i itinerara pogodnih za izlete skuterima, biciklima i quadovima. Uz užitak u vožnji bit će to prilika i za obilazak turističkih znamenitosti, među kojima će glavni cilj biti posjet spomeniku nulte kategorije – crkvici sv. Krševana te ručak u agroturističkom objektu. Sve će, dakako, ponovo završiti pjesmom i plesom. Od 28. do 31. svibnja održavat će se 8. Eko, etno i vinofest Krk čija će glavna tema biti Ekologija + Ekonomija posvećena programima selektivnog prikupljanja otpada i gospodarenja otpadom te proizvodnji energije putem obnovljivih izvora – biomase, vjetra i sunca. Uz stručna predavanja, održat će se sajam autohtonih suvenira i poljoprivrednih proizvoda iz cijele Hrvatske te bogat zabavni i folklorni program.

Od 8. do 10. kolovoza održat će se 485. Krčki sajam, najveća i najstarija manifestacija na sjevernom Jadranu koja, kao se najavljuje, priprema iznenađenja u ugostiteljskoj i trgovačkoj ponudi. Tu je i manifestacija Pješačimo jesen u Krku od 18. do 20. rujna 2009. godine u sklopu Europskog tjedna mobilnosti. Na njoj će biti organiziran Mali jesenski sajam na kojem će izlagati proizvođači poljoprivrednih i autohtonih eko-etno proizvoda kao i trgovci sportskom opremom za pješačenje, a također će biti organizirana i pješačka tura koja će započeti i završiti na krčkoj rivi, uz nezaobilazne pjesme i ples.