Kvarner newsletter / broj 14

Mali Lošinj
Lovor, ružmarin i eukaliptus za zdravlje, mir i prave odluke

Mali Lošinj, poznato turističko središte na otoku Lošinju koji je sve poznatiji i pod sloganom “Lošinj – otok vitalnosti”, u ožujku će biti u znaku mirisa ružmarina, lovora i eukaliptusa kao i prehrambenih, kozmetičkih i drugih pripravaka od tog aromatičnog bilja. Nalazite li se pred velikim odlukama, tražite li mir ili se jednostavno želite na trenutak zaustaviti, lošinjski aromatični mirisi u tome će biti vaš saveznik.

Za turiste koji u ožujku dođu u Mali Lošinj, turističko središte na otoku koji se s pravom i snažnim argumentima reklamira kao “otok vitalnosti”, bit će to prilika da upoznaju korisno i zanimljivo aromatično bilje ružmarin, lovor i eukaliptus te uživaju u hrani i pripravcima od njih. Tako se ružmarin (lat. Rosmarinus officinalis L.) koristi kao začinska biljka te za proizvodnju eteričnog ulja, a taj gusti zimzeleni mediteranski grm atraktivan je i kao ukras. Raste u primorju, posvećen je božici ljubavi Afroditi, a ime je dobio po latinskom ros marinus, što znači morska rosa. U svakodnevnoj je primjeni kao začin, mirodija, a ima i ljekovita svojstva – pomaže kod probavnih smetnji, kod bolova u mišićima i zglobovima, smetnji u krvožilnom sustavu itd.

Lovor od davnine služi kao mirodija, od antike je cijenjen kao sveto drvo, a vijence od lovorovih grančica dobivali su pobjednici Olimpijskih igara i pjesnici u znak najveće počasti i slave, dok danas ima osobitu primjenu u kulinarstvu gdje se upotrebljava kao začin za jela od divljači, ribe i peradi te za umake i marinade.
Eukaliptus (lat. Eukaliptus globulus), porijeklom iz Tasmanije i Australije, može narasti do 80 metara visine. Koristi se u medicini (snižava temperaturu, ima antibakterijska i antivirusna svojstva, ulje pomaže kod reumatskih oboljenja itd.).

Ožujak je mjesec kada cvate ružmarin, a lovor lista pa će miomirisna šetnja park šumom Čikat do Bocca False ili lungomare šetnicom od Malog do Velog Lošinja imati blagotvoran učinak na fizičko i psihičko zdravlje. U vrijeme kada se svijet globalno, a i svatko od nas pojedinačno, suočava s velikim odlukama i potrebom pronalaženja novih rješenja, uz djelotvornost mirisa lovora i ružmarina te uz čaj eukaliptusa to će biti lakše i uspješnije.

Gosti Malog Lošinja su 7. ožujka za 1. Miomirisni festival mogli uživati u brojnim gastronomskim specijalitetima u kojima se koriste ružmarin i lovor te se okrijepiti čajem od eukaliptusa. I neki kozmetički saloni u svoju su ponudu uvrstili tretmane pripravcima na bazi ovih ljekovitih biljaka te time dodatno počastili korisnike svojih usluga.