Kvarner newsletter / broj 1

Turističko-edukativna staza
Stopama tršćanskih rudara

U malom goranskom turističkom središtu, mjestu Tršće, oko 15 kilometara udaljenom od gradića Čabra, nedavno je otvorena turističko-edukativna staza “Stopama tršćanskih rudara”.

Staza je duga više od šest kilometara i na njoj se tijekom lagane šetnje može saznati sve o nekadašnjem životu lokalnih rudara.

Tršće je smješteno na visoravni, okruženo je gustom šumom i brojnim livadama koje stvaraju sliku izuzetno mirne i pitome okolice, pa stoga ne čudi da je to mjesto postalo atraktivna turistička destinacija brojnim poklonicima i zaljubljenicima u prirodu. Posebice se to primjećuje zimi kada cijelo područje utone pod bijeli zimski pokrivač, a na okolnim brdima započne skijaška sezona.


Iznad mjesta proteže se planina Rudnik, na kojoj su uređene dvije skijaške staze s vučnicama. Tršće ima i brojne sportske terene, veliku sportsku dvoranu te veliki prirodni stadion za sve moguće oblike trčanja i rekreacije, što je interesantno sportašima koji ovamo dolaze na sportske pripreme. Razvijen je i lovni turizam s obzirom na iznimno bogata okolna lovišta, a cijela je destinacija zanimljiva i zbog blizine drugih atraktivnih prirodnih sadržaja poput izvora rijeke Kupe i Nacionalnog parka Risnjak.