Kvarner newsletter / broj 14

Mrkopalj
Jakov Fak – treći biatlonac svijeta

Mrkopalj, sve poznatije turističko središte u Gorskom kotaru, odnedavno se može pohvaliti “brončanim” biatloncem. Jakov Fak iz Mrkoplja osvojio je brončanu medalju u utrci na 20 kilometara na Svjetskom prvenstvu održanom u Južnoj Koreji. On je prvi hrvatski osvajač medalje u nordijskim disciplinama, čime je svratio pozornost javnosti na taj sport, ali i na sportske i rekreacijske mogućnosti kraja iz kojeg dolazi.

I mene je jako iznenadila bronca na Svjetskom prvenstvu, nisam mogao ni zamisliti da će se moj životni san ostvariti tako brzo – kazao je nakon osvajanja brončanog odličja na SP-u

Jakov Fak, postavši tako dokaz da se i u ovo, problemima bremenito vrijeme, uz mnogo truda i upornosti i najsmjeliji snovi ipak ostvaruju.
Jakov Fak dolazi iz mjesta Mrkopalj koje se nalazi u središnjem dijelu Gorskog kotara. Ta je općina smještena ispod masiva Velike Kapele, a zajedno s okolnim planinama Bjelolasicom, Bitorajem, Bijelim i Samarskim stijenama (strogi rezervat prirode) idealno je mjesto za razvoj ljetnog i zimskog turizma. Zbog dobrih mogućnosti za skijanje, ovdje je izgrađen Hrvatski biatlonski centar Zagmajna, koji znatno pridonosi popularizaciji biatlona – sporta koji je kombinacija nordijskog skijanja i streljaštva.

Ova je regija, dakako, turistički zanimljiva u svako doba godine. Uz smještajnu ponudu u Hotelu Jastreb u Begovom Razdolju, apartmane i sobe te odličnu gastronomsku ponudu, a prije svega zbog lijepe prirode velike su mogućnosti za stacionarni i izletnički turizam. Tome pridonosi i izvrsna prometna povezanost, jer Mrkopalj je od Zagreba udaljen sat i 15 minuta vožnje automobilom, a od Rijeke četrdesetak minuta.