Kvarner newsletter / broj 14

Manifestacije
Odaberite i – uživajte!

Kad ove godine posjetite Kvarner, naći ćete se pred dvojbama što pogledati, čemu prisustvovati, a što propustiti. Jednostavno, iz bogatog kalendara događanja na Kvarneru u ovoj godini morat ćete izdvojiti tek dio. Odluka nipošto neće biti laka…

Opatija vas na samom početku travnja, od 3. do 5., poziva na festival kave Coffee Break koji će okupiti proizvođače kave, distributere, ugostitelje i sve druge koji sudjeluju u opskrbi kavom, proizvodnji i prodaji opreme itd. Za sve ljubitelje kave izvanredna prilika da saznaju štošta o svom omiljenom napitku te ga, dakako, kušaju…

Lovran će vas od 4. do 12. travnja dočekati s Festivalom šparuga, za vrijeme kojega će u lovranskim restoranima i konobama biti pripravljana jela od te iznimno zdrave biljke, koja se na ovim prostorima uzgaja, ali i raste samonikla. Na kraju festivala održat će se tradicionalna Fešta od šparug kad će se pripremiti i veliki omlet od 30 kg šparoga i tisuću jaja u tavi promjera dva metra.

U drugoj polovici travnja, 25. i 26., održat će se u Lokvama, u Gorskom kotaru, Žabarska noć. To je tradicionalna manifestacija koja slavi žabe i ljude iz ovoga kraja. Kulminacija je tog događaja natjecanje u žabljim skokovima, jedinstven događaj za pamćenje…

U Malom Lošinju će se od 25. do 27. travnja održati Dani Apoksiomena. Manifestacija je posvećena antičkoj brončanoj statui grčkog atleta koja je 1999. godine izvađena s dna mora u akvatoriju Malog Lošinja. Kip je visok 192 centimetra, star je više od dvije tisuće godina te je jedan od samo sedam statua sličnog tipa dosad pronađenih na svijetu.

“Crna ovca” naziv je manifestacije koja se u Baški na otoku Krku održava u svibnju, a nudi zabavan i sadržajan boravak u tom poznatom turističkom središtu, u kojem ćete uživati u lijepoj prirodi, aktivnom odmoru, zabavi, ukusnoj baščanskoj janjetini i dobrom vinu.

Od 3. do 11. svibnja u Rijeci se održava tradicionalni Međunarodni festival malih scena Rijeka koji okuplja kazališta i kazališne skupine iz europskih zemalja. Predstave se izvode u Hrvatskom kulturnom domu i alternativnim prostorima po gradu.

U Rijeci 30. lipnja započinju, a traju cijeli srpanj Riječke ljetne noći, kulturna manifestacija tijekom koje dramski, glazbeni i drugi umjetnici različitih izričaja priređuju priredbe na gradskim trgovima, u kulturnim ustanovama te na alternativnim scenama.

Ovo je tek izbor iz bogatog kalendara priredaba u kvarnerskim turističkim središtima, manifestacije koje se održavaju u drugom dijelu godine najavit ćemo u sljedećem newsletteru.