Kvarner newsletter / broj 14

Rab
Sredinom svibnja središnja proslava 120. obljetnice turizma

Iako će cijela godina biti u znaku obilježavanja 120. godišnjice turizma na otoku Rabu, središnja događanja bit će u svibnju kad će se taj veliki jubilej obilježiti nizom stručnih, kulturnih, sportskih i drugih priredaba.

U povodu Dana grada Raba 9. svibnja održat će se svečana akademija, a istoga će dana navečer biti održan viteški turnir Udruge rapskih samostreličara na središnjem Trgu sv. Kristofora. Folklorna priredba u izvođenju kulturno-umjetničkog društva Rapski tanac održat će se 12. svibnja, uoči početka obilježavanja velike turističke obljetnice. Ona će u večernjim satima 13. svibnja započeti humanitarnim koncertom hrvatske primadone Dunje Vejzović i uz klavirsku pratnju Đorđa Stanettija. Dva dana kasnije održat će se znanstveno-stručni skup na temu “Turizam otoka Raba”, a u večernjim satima na rasporedu je festival rapskih klapa i otvorenje izložbe umjetničkih fotografija otoka Raba. Za 16. svibnja – na datum koji se obilježava kao dan početka rapskog turizma – najavljena je svečana sjednica TZ grada Raba, a uzvanicima će potom biti predstavljena Udruga rapskih samostreličara. Istoga dana bit će otvorenje izložbe “Art fotografija otoka Raba” te jedne novouređene plaže kao simbola kupališnog turizma otoka Raba. Slijedi zabavna večer u kojoj će nastupati folklorne skupine, limena glazba te pjevači zabavne glazbe. Time će završiti službena proslava 120. obljetnice, iako će u njezinom znaku biti i sva kasnija događanja u gradu Rabu i na cijelom otoku.

Općinsko vijeće Raba 16. svibnja 1889. godine proglasilo je grad turističkim odredištem i lječilištem. Odluka se temeljila na spoznajama o povoljnom djelovanju rapske klime na oboljenja srca i dišnih organa. Poznat po blagoj mediteranskoj klimi i vegetaciji, lijepoj prirodi, bogatoj povijesti i kvalitetnoj turističkoj ponudi, Rab je više puta osvajao nagrade kao najbolja turistička destinacija na Jadranu. Rab je odredište velikog broja gostiju iz zemlje i svijeta.