Kvarner newsletter / broj 14

Gorski kotar
Uživajte u plodovima gorja

Uz mnoge prednosti, život u velikim gradovima sve nas više udaljava od prirode. Da bismo nadoknadili propušteno, u Gorskom kotaru – kontinentalnoj regiji u neposrednoj blizini mora – organiziraju se rekreativno-edukativna druženja pod nazivom “Plodovi gorja” koja će gostima omogućiti ugodan, zanimljiv i sadržajan boravak u prirodi.

Šumoviti Gorski kotar, regija poznata po lijepoj prirodi i zdravoj hrani, sve je češće odredište mnogih turista, koji ovdje dolaze u svako doba godine. I dok je zimi motiv dolaska prije svega skijanje, sanjkanje i boravak na svježem zraku, u drugim dijelovima godine sadržaji su više vezani uz pješačenje, vožnju biciklom, ali i upoznavanje s načinom života i običajima.

Od svibnja do listopada turisti se mogu uključiti u zanimljiv edukativno-rekreativni program “Plodovi gorja”, a upoznavanje s prirodom upotpunjeno je domaćom gastro ponudom kao i razgledavanjem prirodnih i kulturnih znamenitosti regije. Raspored događaja izravno je povezan s razdobljem zrenja pojedinih plodova. Tako će sredinom svibnja biti dan đurđica, krajem svibnja dan smreke, koji će se obilježiti obilaskom poučne staze Leska, predavanjem o ljekovitosti smreke te izložbom i kušanjem proizvoda od smreke. Ljubitelji mirisnih šumskih jagoda na svoje će doći sredinom lipnja kad će kušati jagode, ali i proizvode od njih. Slijede dani bazge, ljekovitog bilja, malina, borovnica, gljiva, krumpira… sve do dana jabuka početkom listopada. Svaki je program popraćen edukativnim predavanjima, radionicama te pripremanjem i kušanjem hrane pa ne sumnjamo da će gosti u tim događajima uživati i dugo ih pamtiti.