Kvarner newsletter / broj 14

Riječka kazališna scena u ožujku
Za svakoga ponešto

Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca, jedno od četiri hrvatskih nacionalnih kazališta, goste grada Rijeke privlači zanimljivim priredbama, ali isto tako i ljepotom zgrade koju ljubitelji kulture posjećuju od 1885. godine. Najstarijem riječkom kazalištu iz godine u godinu pridružuju se i sve zanimljivije nove scene s predstavama različitog umjetničkog izričaja.

Riječka nacionalna kuća, tijekom čije je dinamične, više od 120 godina duge povijesti u njoj nastupao velik broj dramskih, opernih i baletnih umjetnika iz zemlje i svijeta, u ožujku ima vrlo zanimljiv program. Tako je 12. ožujka održana premijera “La Traviate” Giuseppea Verdija, a ta se opera tijekom mjeseca izvodi četiri puta. Na repertoaru je također balet “Romeo i Julija” Sergeja Sergejeviča Prokofjeva. Za 28. ožujka najavljena je praizvedba drame “Crnac” suvremene hrvatske spisateljice Tatjane Gromača u čijem će znaku biti posljednji dani prvog proljetnog mjeseca. U HNK Ivana pl. Zajca djeluje i Talijanska drama u sklopu koje se izvode predstave na talijanskom jeziku.

Također je zanimljiv program riječkog Ri teatra, osnovanog 2000. godine, koji se od početka rada može pohvaliti s četrdesetak premijera za odrasle i djecu, 250 gostovanja po Hrvatskoj i Italiji i sudjelovanjem na nekoliko festivala s osvojene tri nagrade. Od repertoara za ožujak izdvajamo nekoliko kabaretskih predstava, eksperimentalnu predstavu “Tranquillo” itd. Za najmlađe tu su i predstave Gradskog kazališta lutaka Rijeka.

Uz spomenute, ima i drugih scena sa zanimljivim kazališnim i glazbenim programima, koji se s dolaskom ljeta sele na otvorene prostore grada Rijeke.