Kvarner newsletter / broj 15

9. Festival šparuga u Lovranu
Kušajte jedinstvene delicije!

U turističkom središtu Lovranu, smještenom nedaleko od Opatije, od 4. do 19. travnja održava se 9. Festival šparuga, čija će kulminacija biti velika fešta posljednjega dana festivala koja će, uz bogat zabavni program, završiti izradom golemog omleta pripravljenog od tog ukusnog i zdravog samoniklog povrća.

Divlja šparoga ili šparuga, kako se naziva u lokalnom narječju, poznata je i zdrava gastronomska delicija kojoj specifičan okus daje kombinacija morskog i planinskog zraka. Svatko ima neki svoj recept za šparoge, ali najčešće se ipak priprema omlet (lokalno: fritaja) od jaja, divljih šparoga i pršuta.

Za vrijeme ovogodišnjeg Festivala šparuga, koji tradicionalno privlači velik broj posjetitelja ne samo iz Lovrana nego i s cijele Opatijske rivijere, ukusna se i zdrava jela mogu naći u ponudi lovranskih hotela, restorana, konoba, bistroa i kavana.

Ovu priredbu organizira Odbor za manifestacije, u kojemu su predstavnici Općine Lovran i Turističke zajednice općine Lovran, a TZ je zajedno s Udruženjem ugostitelja Lovran i izvršni organizator festivala.

Inače, šparoga je od davnina cijenjeno povrće, odličan je diuretik, a ima i mnoga druga ljekovita svojstva. U primorskim krajevima Hrvatske raste samonikla, a ta šparoga ima osobit okus i još djelotvornije učinke na zdravlje.