Kvarner newsletter / broj 15

Otok Krk
Što sve liječe šparoge?

Ako u ovo proljetno vrijeme planirate posjetiti otok Krk, kad budete birali jela, savjetujemo vam: ne zaboravite naručiti šparoge! Naime, dokazano je da će taj ukusan obrok blagotvorno djelovati i na vaše zdravlje.

Šparoga, koja pripada porodici ljiljana, po ljekovitim je svojstvima poznata čak tri tisućljeća. Istraživanja su potvrdila da je bogata mineralima i vitaminima, da stimulira um i potiče razvoj dobrih bakterija. No to nije sve – ona također potiče čišćenje organizma od štetnih tvari, blagotvorno djeluje na reguliranje visokog krvnog tlaka, snažan je antioksidans i bogata je folnom kiselinom. Zbog svega toga preporučuje se trudnicama, a već stoljećima se smatra i afrodizijakom. Zbog svih tih svojstava šparogama se pripisuje doprinos nedvojbenim ratničkim, ali i diplomatskim uspjesima knezova krčkih Frankopana, a i putenosti i plodnosti njihovih dvorjana i suvremenika.

Bila to legenda ili ne bila, ljekovita svojstva šparoga su neupitna, a specifičnosti podneblja dodatno pojačavaju to svojstvo. Naime, krčke rastu na škrtoj zemlji uz fini morski aerosol i doista su drukčije nego na drugim mjestima. U to su se mogli uvjeriti oni koji su se u vrijeme uskrsnih blagdana uključili u pješačku turu “Putovima šparoga” i kušali veliku fritaju sa čak 1002 jaja. Ostali imaju priliku za “popravni” ako u krčkim restoranima zatraže ukusan obrok sa šparogama i nekom drugom prigodom. O ljekovitim, ali i drugim svojstvima krčke šparoge tako će, vjerujemo, moći svjedočiti i svojim iskustvom.