Kvarner newsletter / broj 15

Opatija
Predah uz kavu

Poznato turističko odredište Opatija, prepoznatljivo po raskošnoj arhitekturi većim dijelom nastaloj na prijelazu XIX. u XX. stoljeće, mnoge goste privlači i svojim kavanama. Dobrodošli predah u šetnji znamenitom šetnicom uz more, one su i svojevrsni put u prošlost, a nude i okrepu kavom, cappuccinom, kao i slasnim kolačima po kojima su opatijske kavane oduvijek poznate.

Poviješću, izgledom i turističkom ponudom Opatija je predodređena za užitak, koji je glavni motiv za dolazak u ovu kvarnersku turističku prijestolnicu. Uz kvalitetne hotele, bogatu wellness ponudu te izvrsnu gastronomiju, sastavni su dio ponude i raznovrsne manifestacije, od kojih se dvije – jesenski Festival čokolade i proljetni Festival kave – izravno uklapaju u glamuroznu sliku Opatije i otkrivaju sve bogatstvo opatijske ponude.

Tako je prvih dana travnja održan trodnevni Festival kave. Da umijeće pripravljanja i posluživanja kave ima ne samo sadašnjost nego i perspektivnu budućnost svjedoče aktivnosti Ugostiteljske škole Opatija. Naime, u tri praktikuma škole tim je povodom priređena izložba “Kava kroz povijest”, a učenici su opatijskim gostima demonstrirali pripremu više vrsta kave. Da taj posao može graničiti s umjetnošću potvrdili su hrvatski baristi koji su pokazali umijeće “crtanja” na pjeni od mlijeka, potom pripremu više vrsta kave te slastica na bazi tog napitka.

Prvi je travanjski vikend bio pojačano u znaku kave. Tako je u više hotela, u Bristolu, Mileniju, Mozartu, Grand Hotelu Adriatic i Imperialu, kao i u nekoliko caffe barova ponudu kave po promotivnoj cijeni pratila i ponuda odgovarajućih slastica te zabavni program. No, iako je Festival kave – koji su organizirali Grad Opatija i Turistička zajednica grada Opatije – trajao samo tri dana, opatijska tradicija pripravljanja izvrsnih kava i slastica na bazi kave ostaje, a time i prilika da osjetite atmosferu bečkih kavana s – jedinstvenim pogledom na more.