Kvarner newsletter / broj 15

Otok Rab
Zanimljivi trekking programi

Otok Rab, koji ove godine slavi 120. godišnjicu organiziranoga turizma, gostima pruža velike mogućnosti aktivnog odmora. Šetnja, biciklizam, plovidba, timski sportovi… izbor je doista bogat i primjeren različitim afinitetima, svačijoj fizičkoj kondiciji i svim dobnim skupinama.

Za one koji se odluče za pješačenje (trekking) domaćini – Turistička zajednica Lopara, vikendima priređuju zanimljive programe i na njima temeljene turističke pakete koji ujedinjuju više užitaka: fizičku aktivnost, upoznavanje zanimljivih predjela i kušanje izvornih jela ovoga podneblja.

“Loparske poučne staze” naziv je trekking programa koji uključuje boravak na Rabu u trajanju tri dana i dvije noći. Grupa se sastaje u petak, 17. travnja predvečer, i uz piće dobrodošlice upoznaje se s programom, da bi sljedećega jutra krenuli u obilazak srednje teškom stazom, koja uključuje mnoge prirodne znamenitosti poput pećina, poznate Premužićeve staze, vidikovca Zelena vrata i sl., posjet pčelarskom obrtu te ukusan obrok (piknik) na plaži Livačina, a u predvečerje se šetači vraćaju u hotele u kojima borave. U nedjelju se brodom polazi na Goli otok, gdje se srednje teškom stazom planira penjanje na vrh Glavinu, a predviđeno je razgledavanje bivše kaznionice, projekcija filma te ručak u uvali Tetina.

Gostima će također biti zanimljiv program “Stazama loparske prošlosti” s boravkom na otoku tri noći odnosno četiri dana. Započinje 24. travnja te obuhvaća obilazak loparskih arheoloških lokaliteta i prirodnih znamenitosti.

“Otočni triptih” je program priređen za prvosvibanjske praznike koji započinje 30. travnja, a na Rabu se boravi četiri dana odnosno tri noći. Prvi je dan okupljanje i upoznavanje programa, a drugi dan izlet traje devet sati i u njega je uključena vožnja brodom do Golog otoka, razgledavanje njegovih znamenitosti, obilazak bivše kaznionice uz projekciju filma te odlazak na otok Sv. Grgur. Sljedeći dan u planu je obilazak prirodnih atrakcija – pećina, Premužićeve staze te vidikovca Zelena vrata. I posljednji se dan pješači, uz posjet pčelarskom obrtu gdje se mogu kupiti autohtoni proizvodi od meda. U izlete su također uključeni piknici na plažama te večernje zabave.

Inače, Lopar je turističko središte na otoku Rabu poznato po 22 prekrasne plaže, od kojih su tri nudističke. U Loparu je u IV. stoljeću rođen Marin, klesar i osnivač Republike San Marino po kojoj je loparsko turističko naselje dobilo ime – San Marino.