Kvarner newsletter / broj 15

16. Međunarodni festival malih scena
Moderna scenska umjetnost bez granica

Moderna scenska umjetnost zavladat će od 3. do 11. svibnja riječkom kulturnom scenom. Naime, tada se u gradu Rijeci održava 16. Međunarodni festival malih scena na kojem će predstave prikazati kazališni umjetniciviše)

Međunarodni festival malih scena pokrenut je u Rijeci 1994. godine, tada kao Hrvatski festival malih scena, a okupljao je – onda kao i sada – najbolja i najprogresivnija ostvarenja komornog kazališta nastala u produkciji institucionalnih i neovisnih kazališta. Od 1999. festival postaje međunarodni, ali i dalje ostaje vjeran prvotnoj ideji: inzistiranju na suvremenom izrazu, prvorazrednoj glumačkoj izvedbi i predstavama koje omogućuju najneposredniji dodir izvođača i publike. Festival je natjecateljskog karaktera i ima čvrste koncepcijske odrednice, a poslije predstava razvija se živa diskusija.

Ovogodišnji Međunarodni festival malih scena otvara Jugoslavensko dramsko pozorište iz Beograda, a potom slijede predstave u izvedbi HNK Ivana pl. Zajca Rijeka, Narodnog pozorišta u Beogradu, HKD Teatra Rijeka, Dramskog ansambla Splitskog ljeta, Oskaras Koršunovas Theatrea Vilnius, Litva, Kristalne kocke vedrine/Gradsko kazalište Sisak, Volksbühnea Berlin, Zagrebačkog kazališta mladih te Bela Pinter Company iz Budimpešte.

Organizator i osnivač festivala su Grad Rijeka i HKD Teatar.