Kvarner newsletter / broj 16

9. Liburnia Jazz Festival
Vrhunski glazbeni doživljaj za ljubitelje jazza

Ove se godine Liburnia Jazz Festival, istinska poslastica za sve ljubitelje jazza kao i za one koji će to tek postati, održava od 3. do 5. srpnja u Opatiji. Prvi srpanjski vikend bit će u znaku 22 koncerta koji će se održavati na osam pozornica. Bit će to, ističu organizatori, najbolje od svjetskog i hrvatskog jazza na jednom mjestu, a glavne zvijezde ovogodišnjeg festivala su kultna američka jazz skupina Medeski, Martin & Wood.

Ovogodišnji Liburnia Jazz Festival otvorit će kultna američka jazz skupina Medeski, Martin &Wood, trio koji kritičari svrstavaju među najinventivnije glazbenike suvremenog jazza. Osim što su neumorni inovatori i izvanredni umjetnici, koji s lakoćom premošćuju jaz između avangardne improvizacije i groove-jazza, istovremeno su i iznimno popularan sastav s tisućama vrlo vjernih fanova. U Opatiji će započeti europsko predstavljanje novog projekta – albuma Zaebos.

Zanimljivo je da su pijanist John Medeski i basist Chris Wood glazbenici klasičnoga obrazovanja koji su odlučili akademske krugove zamijeniti noćnim svijetom newyorške jazz scene, u čemu im se pridružio inventivni mladi udaraljkaš Billy Martin, da bi 1991. godine formirali trio čija popularnost iz godine u godinu raste.

Izrastao iz newyorške Downtown scene početkom devedesetih, trio neprestano propituje i probija okvire jazz glazbe, stvarajući iz albuma u album glazbu koja reflektira ono što oni jesu pojedinačno i kolektivno, eksperimentirajući suvremenim glazbenim ritmovima poput hip-hopa, funka i soula. Trio je stekao status jazz-jam superzvijezda, iako službeno pripadaju jazz alternativi.

Liburnia Jazz Festival uživa nepodijeljen ugled među inozemnim i hrvatskim jazzistima, ali i ljubiteljima toga glazbenog izričaja. Uz podršku grada Opatije, Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Primorsko-goranske županije, važnost ovog festivala potvrđena je njegovim uvrštavanjem u Strateški marketinški plan turizma Kvarnera kao manifestacija koja nadmašuje regionalne okvire te je posjećuje čak oko 67 posto gostiju koji u to vrijeme ovdje borave. 

Pokrovitelji Liburnia Jazz Festivala najveće su gradske hotelske kuće, više turističkih zajednica te ugostitelji i turoperatori.