Kvarner newsletter / broj 16

Ljeto na Lujzijani
Povijesnim cestama u prošlost

Brzim i modernim autocestama turisti u vrlo kratkom vremenu stižu na Kvarner. No, nije to jedina prednost novih prometnica – zahvaljujući njima, povijesni su putevi sačuvani za turističko istraživanje. Štoviše, manifestacija Ljeto na Lujzijani i obilazak ovog iznimno lijepog kraja bogate baštine sve je bliže tome da preraste u tematski put.

Ljeto na Lujzijani – manifestacija koja traje od 10. do 28. lipnja – sastavni je dio projekta “Lujzijana i Karolina u mreži europskih turističkih puteva”. Cilj je projekta turistička valorizacija povijesnih cesta, a time i revitalizacija kraja koji se izgradnjom autocesta našao izvan prometnih puteva što iz kontinentalnog dijela Hrvatske vode na sjeverni Jadran. Manifestacija Ljeto na Lujzijani započela je 2005. godine, dvjesto godina nakon što je, kažu povijesni izvori, započela izgradnja povijesne ceste Lujzijana. Svake godine središnji dio događanja pomiče u drugo mjesto na dionici završenoj prije dva stoljeća. Tematski, Ljeto na Lujzijani posvećeno je prirodnoj i kulturnoj baštini te tradiciji toga kraja. Sudionici manifestacije svih uzrasta sudjeluju u rekreativnim i kulturnim sadržajima koji ih brojnim uprizorenjima upoznaju s tradicijom i sadašnjošću toga kraja te njegovim prirodnim ljepotama. Također se pripremaju okrugli stolovi, izložbe i druga događanja.

Dana 10. lipnja u održat će se u Rijeci predstavljanje tematske brošure “Lujzijana”, čiji je izdavač Turistička zajednica Kvarnera, a autori stručnjaci Instituta za turizam iz Zagreba i članovi Udruge „Lujzijana“. Brošura je svojevrsni vodič ovim krajem, a sugerira četiri itinerara ovisno o raspoloživom vremenu gostiju.

Putevima Lujzijane krenut će iz Opatije tristotinjak biciklista, ali i mnogo drugih sudionika, uključujući i uprizorene likove, primjerice projektanta i graditelja, austrijskog generala Filipa Vukasovića, zagrebačkog biskupa Maksimilijana Vrhovca koji je projektu pružao potporu i drugih. Uz zanimljive programe u Leskovoj Dragi, Ravnoj Gori, Mrzloj Vodici, Brodu na Kupi, Delnicama itd., krajnja je točka ovogodišnjeg program u Prilišću gdje završava trasa Lujzijane izgrađena prije točno dva stoljeća. Pritom je važno reći da će se 2011. godine obilježiti dva stoljeća od završetka cijele Lujzijane, a završetak tematskog puta – čime će povijesne ceste Lujzijana i Karolina postati projekt cjelogodišnjeg trajanja – očekuje se u 2013. godini.