Kvarner newsletter / broj 16

Astronomski centar Rijeka
Tajne svemira na dlanu

U Rijeci je sredinom travnja otvoren Astronomski centar na Svetom Križu, nastao nadogradnjom na prostor dosadašnje zvjezdarnice podignute prije osam godina. Tako su Rijeka, regija Kvarner i cijela Hrvatska dobili jedinstven prostor koji će privlačiti sve one koje profesionalno ili amaterski zanimaju tajne svemira.

Prošireni Astronomski centar Rijeka – u koji je uloženo 12,5 milijuna kuna – ima edukativno, znanstveno i turističko značenje za grad Rijeku, ali i šire područje Primorsko-goranske županije.

Naime, novi planetarij s kupolom promjera 8 metara, dvoranom s 52 sjedeća mjesta i sofisticiranom opremom za simuliranje izgleda svemira, sasvim sigurno će privlačiti ne samo građane Rijeke i regije nego i brojne turiste. Zahvaljujući povezivanju novog sadržaja planetarija s ostalim prostorima centra i zvjezdarnicom, bit će moguće gotovo istovremeno vidjeti simuliranu, ali i stvarnu sliku svemira koji nas okružuje.

U sklopu astronomskog centra nalaze se prostori za edukativne programe
(polivalentna predavaonica, dvorana planetarija za digitalne projekcije izgleda svemira, izložbeni prostori), znanstvene programe (zvjezdarnica s teleskopom, kompjuterska radionica, prostori za znanstvene skupove). Posjetiteljima su također na raspolaganju ugostiteljski objekt i terasa s atraktivnim vidikovcem prema Riječkom zaljevu i brdovitom zaleđu. Prostor centra koristit će se za povremene izložbe, znanstvene skupove, seminare i slično.