Kvarner newsletter / broj 16

Lokve
Posjetite europski “glavni grad” žaba!

U potrazi za iskonskom prirodom vaše odredište svakako će biti i Gorski kotar, kvarnerska regija nedaleko od mora, koja pruža mogućnost da upoznate zanimljiv svijet šuma, gorskih rijeka, autohtone hrane, ali i – drugačije nego drugdje – svijet žaba. Uostalom, upravo je ovdje u Europi jedinstven Muzej žaba.

Lokve – svojevrsni europski “glavni grad” žaba – nalazi se u zapadnom dijelu Gorskog kotara, a mu izgled određuju Lokvarsko jezero, špilja Lokvarka i Park šuma Golubinjak. Posebnu ljepotu ovom kraju daje akumulacijsko Lokvarsko jezero, nastalo izgradnjom brane 1954. godine, koje privlači ljubitelje ribolova, ali i svih drugih sportsko-rekreativnih aktivnosti.

No, Lokve su prije svega poznate po žabama i tradicionalnom žabljem natjecanju. Tako je početkom svibnja 33. put održana međunarodna manifestacija Žabarska noć, dok je Dječja žabarska noć održana 16. put. Dvjema je manifestacijama prethodila akcija čišćenja staništa žaba kako bi se i na taj način pomoglo očuvanju autohtone smeđe žabe (Rana dalmatina). Ali središnji je događaj Žabarske noći natjecanje u žabljim skokovima, koje se odvija u tri kruga, a popraćeno je atraktivnim nagradama, zabavnim i gastronomskim sadržajima i iz godine u godinu privlači sve veći broj posjetitelja. Svrha je dječje žabarske noći, u kojoj sudjeluju djeca i mladi, razvijanje ljubavi prema žabama, ali i brige o očuvanju te životinjske vrste. Zato natjecanje žaba u skokovima bez obzira na rezultat ima isti sretan završetak – povratak žabica u njihovo prirodno stanište.

Iako se natjecanje žaba događa jednom godišnje, povezanost Lokava s njima je cjelogodišnja i trajna, o čemu svjedoči i muzej koji govori o njihovom životu, o povijesti žabarstva u Lokvama, Žabarskim noćima, ali isto tako i o literaturi i likovnim radovima koji su posvećeni tim zanimljivim vodozemcima. Uz vivarij, u kojem posjetitelji mogu vidjeti žabe ovih krajeva u okruženju koje oponaša prirodne uvjete u staništu, u Muzeju su izložene preparirane žabe, slike egzotičnih žaba iz cijelog svijeta, preparirane žabe koje su bile prvaci u skokovima, suveniri iz cijelog svijeta na temu žaba, dokumentarni filmovi itd. Sadržajem i načinom prezentacije žabljeg svijeta muzej je prilagođen djeci i odraslima. Oni koji i nakon upoznavanja sa zanimljivim žabljim svijetom požele kušati specijalitete pripremljene od tih životinjica, mogu boravak u Lokvama nastaviti u ugostiteljskim objektima koji, između ostaloga, nude i žablje krakove. No, ni tu nije kraj zanimljivostima što ih nude Lokve, mjesto duge tradicije koja je sačuvana za sadašnjost aktivnostima Udruge lokvarskih starina i u njihovoj Zavičajnoj zbirci.