Kvarner newsletter / broj 16

Kvarner u Budimpešti
Samo pet sati vožnje…

Čuvena gradska tržnica Nagyvasarcsarnok, koju dnevno posjeti više od dvadeset tisuća ljudi, bila je mjesto pete roadshow prezentacije Kvarnera u Budimpešti. Bila je to prilika da se goste iz Mađarske, tradicionalno naklonjene Kvarneru, podsjeti na prirodne i kulturne vrijednosti ove regije, ali i na to da ih od ovog odredišta dijeli samo pet sati vožnje modernom autocestom.

Prezentacija Kvarnera u Budimpešti održana je od 7. do 9. svibnja, a organizirali su je Turistička zajednica Kvarnera u suradnji s Predstavništvom HTZ-a u Mađarskoj i s HGK Županijskom komorom Rijeka – Strukovnom udrugom pružatelja usluga u domaćinstvima. Brojnim posjetiteljima tom je prilikom prikazan promidžbeno-turistički film “Kvarner, primorje, otoci, gorje”, a zainteresirani su mogli uzeti bogate promidžbene materijale, uključujući i letak na mađarskoj jeziku s porukom “Kvarner – samo pet sati vožnje”. Posebno zanimanje posjetitelja izazvali su nagradni boravci koje je dodijelila TZ Kvarnera u suradnji s tvrtkama Jadranka kampovi iz Malog Lošinja, Liburnia Riviera Hoteli iz Opatije, Grand hotel Bonavia iz Rijeke, Ronilački centar Kostrena itd.

Istodobno na Budimu je otvorena izložba pod nazivom “Mađarske uspomene na Rijeku”, čiji su organizatori Nacionalna knjižnica Szechenyi, Muzej književnosti Petőfi i autor izložbe, poznati mađarski novinar Csaba Skultety. Zajednički motiv svih fotografija je grad Rijeka. O važnosti ovog događaja, ali i prijateljskim vezama Hrvatske i Mađarske te naklonosti Kvarneru, svjedoči i to da je izložbu otvorio predsjednik Republike Mađarske László Sólyom te da su na otvorenju govorili István Monok, direktor knjižnice Széchenyi, hrvatski veleposlanik Ivan Bandić te talijanski veleposlanik u Mađarskoj Gian Battista Campagnola.