Kvarner newsletter / broj 2

Platak
Skijanje s pogledom na more

U Hrvatskoj postoji ukupno 37 kilometara uređenih skijaških staza, a najveće je obiteljsko skijalište Platak s oko deset kilometara staza, koje se nalazi u neposrednoj blizini grada Rijeke. Nudeći brojne mogućnosti za rekreaciju tijekom cijele godine, Platak je skijalište jedinstveno i po tome što se s vrha žičare, na 1363 metra, može uživati u pogledu na more.

Platak je izgrađen sredinom XX. stoljeća, a osamdesetih je godina proživljavao svoje “zlatne godine” kad je postao vrlo popularan. Devedesete su uspavale Platak, ali se posljednjih godina intenzivno radi na njegovu oživljavanju i moderniziranju. Zamijenjena je zastarjela oprema, ulaže se u pogon za zasnježivanje, kupljene su nove ralice, renoviraju se žičare, obnovljene su staze, uređeno je i prošireno parkiralište te su u potpunosti preuređeni ugostiteljski objekti. Na Platku se nalazi i staza za skijaško trčanje, škole skijanja i snowboardinga, a nedavno je u ponudi i noćno skijanje.
Osim skijaške opreme moguće je unajmiti obične i motorne sanjke. S jednom dvosedežnicom i trima vučnicama koje vode do sedam skijaških staza, Platak je idealno skijalište za obitelji i rekreativce koji bježe od prevelikih i prepunih skijališta u male skijaške oaze.
Ostatak godine Platak nudi drugačiju vrstu rekreacije. Kad okopni snijeg, pretvara se u atraktivno izletište za šetače, planinare i zaljubljenike u prirodu i planine. Makadamske staze po Platku odlične su za brdski biciklizam ili šetnju, a na samo nekoliko sati hoda uređenim i obilježenim planinarskim stazama nalaze se planinski vrhovi Snježnik i Risnjak s prekrasnim vidikovcima. Planinarski domovi Sušak i Platak otvoreni su tijekom cijele godine.