Kvarner newsletter / broj 16

6. Riječke ljetne noći
Vrijeme kad grad živi u znaku kulturnih događanja

Po šesti put u Rijeci će se od 30. lipnja do 23. srpnja održati Riječke ljetne noći tijekom kojih će se gledateljima ponuditi 24 programa na 13 različitih gradskih lokacija.

Prva predstava ovogodišnjih Riječkih ljetnih noći je “Od Prometeja do Galileja” u izvedbi francuske trupe Ephemere. Središnji je događaj festivala koncert jazz trubača Artura Sandovala, a u glazbenom programu također će sudjelovati Alexander Balanescu te dječački zbor Tolzer Knaubenchor. Od kazališnih predstava valja spomenuti Josefa Nadja i njegovu predstavu “Sho-bo-gen-zo”. U sklopu Riječkih ljetnih noći održat će se i dvije premijere. Ansambl Hrvatske drame izvest će u prostoru Brodogradilišta 3. maj Moliereovog “Škrca” u režiji Olivera Frljića. Druga premijera je predstava “Liga vremena” u koprodukciji BADco, HNK Ivana pl. Zajca i Drugog mora koja će biti izvedena u Carinskoj zoni. Ova je predstava naručena od platforme Black/North SEAS, inicijative Intercult iz Švedske, a podržao ju je program Kultura Europske zajednice 2007-2013.

Zanimljiv je – osobito onima kojima je ovo prvi susret s Riječkim ljetnim noćima – i reprizni program, u kojem će biti izvedene najuspješnije predstave prijašnjih sezona, kao što su “Mirisi, zlato i tamjan” i “Lukrecija o’ bimo rekli požeruh”, te opera “Tosca”, spektakl koji se događa na tri različite lokacije u trima različitim vremenskim terminima.