Kvarner newsletter / broj 16

9. Dani trešanja

Svi ljubitelji trešanja pozvani su da početkom lipnja posjete Lovran, turističko središte u neposrednoj blizini Opatije. Ima za to jedan poseban razlog: lovranske su trešnje bez konkurencije!

Od 6. do 14. lipnja, za vrijeme trajanja 9. Dana trešanja, u Lovranu, ali i okolnim mjestima, gastronomska će ponuda biti u znaku trešanja, koje u ovom kraju nose i posebnu oznaku kvalitete: lovranske su trešnje najbolje! Uvjerit će se u to i svi gosti lovranskih kavana i restorana u kojima se nude kolači od trešanja ili pak jela spravljena s njima. U večernjim satima pretposljednjega dana ove manifestacije, uz nastup folklornih grupa gosti će moći kušati i ukusnu, gigantsku savijaču od lovranskih trešanja, kolač koji sigurno zaslužuje posebno mjesto kod svih ljubitelja ovoga voća.

U čemu je tajna okusa i prepoznatljivosti lovranske trešnje? One su, kažu stručnjaci, najsličnije sorti Lambert, a prepoznat ćete ih po sočnosti i bogatom okusu, veličini, boji i slatkoći. Uz njih, područje Lovrana poznato je i po osobito kvalitetnoj i ukusnoj vrsti kestena – lovranskim marunima – u znaku kojih Lovran, ali i cijela regija žive svake jeseni.

U znaku lovranskih trešanja početkom lipnja su i Opatija te okolna odredišta, u čijim kavanama i restoranima također možete pronaći odgovor na pitanje što je to posebno u njihovom okusu.