Kvarner newsletter / broj 16

Rab
Tako je to bilo 1889. godine

Na otoku Rabu cijela je ova godina u znaku obilježavanja 120. godišnjice organiziranog turizma. Međutim, dan za pamćenje je ponajprije 16. svibnja kada je prije 120 godina Općinsko vijeće donijelo odluku o namjeri da se započne s razvojem organiziranog turizma. U spomen na taj dan, koji je odredio život stanovnika Raba te obogatio živote brojnih gostiju, na Rabu je posebno svečano.

Nakon što su potkraj travnja 1889. godine profesor Schrotter, liječnik balneolog iz Beča, i profesor Frischhauf iz Graza, osvjedočeni prijatelji Raba, posjetili ovaj otok, predsjedniku općine poslali su pismeni prijedlog u kojem je stajalo:

“Bogatstvo zelenila s prekrasnim šumama mediteranske vegetacije, bezbroj zaštićenih predjela, mnogo izvora pitke vode, što je za ovdašnje prilike rijetkost, i na kraju prekrasne uvalice koje se protežu iz uvijek zelenih brežuljaka, čine otok u potpunosti pogodnim ne samo za užitak već i u zdravstvenom pogledu podesnim. Tu je moguć odmor u proljeću i jeseni, kupanje ljeti, ali je i zimi tu ugodno boraviti.

Da bi sve to bilo iskorišteno, moralo bi se učiniti sljedeće: sagraditi jedan hotel koji bi odgovarao sadašnjim zahtjevima, tj. komforan, čist i umjerenih cijena. Njegov smještaj bio bi najpogodniji na periferiji grada. Nadalje, sagraditi dobre ceste za kočije do Sv. Eufemije, Lopara i Barbata. Sagraditi nešto uže ceste do šume Dundo, uvale Cifrata i Sv. Mara. Zasaditi drveće uzduž cesta, pošumiti ostale predjele mjesta, posebno urediti parkove sa klupama za odmor stranaca.

Posebno, pak, postarati se za dobar saobraćaj sa Rijekom, Zadrom, Lošinjom i Pulom. Za sve ovo treba se pobrinuti općina, no uzevši u obzir ono što je do sada učinjeno, nema sumnje da će i dalje općina i građani sve poduzeti, a posebno doći u susret strancima gostoprimstvom i umjerenim cijenama”, stoji u dopisu iz 1889. godine.

Na dopis dvojici uvaženih stručnjaka i prijatelja Raba samo je koji dan kasnije uslijedio odgovor načelnika Raba Petra Galzigna koji je uzvratio: “Uvjeravam Vas da neće izostati, koliko sredstva budu dozvoljavala, izvršenje prijedloga koje je Vaše gospodstvo izvolilo predložiti, da bi tako, malo po malo, postao otok za odmor i oporavak. Budite uvjereni da će i građani učinit sve moguće da to uspije.”

U spomen na taj dan, ali i sve što su generacije Rabljana učinile za razvoj turizma, 16. svibnja na Rabu se planira svečana sjednica te otkrivanje ploče britanskom kralju Edwardu VIII. koji je u kolovozu 1936. godine ovdje boravio s Amerikankom Wallis Simpson, a nedugo nakon toga zbog nje se odrekao britanske krune. U povodu proslave 120. obljetnice rapskog turizma također je najavljeno otkrivanje ploče princu Aloisu von Liechensteinu čija je kuća donirala značajan iznos novca za izgradnju šetališta u uvali Eufemija.

Ova značajna obljetnica obilježava se i bogatim kulturnim i zabavnim sadržajima te znanstveno-stručnim skupom “Turizam otoka Raba”.