Kvarner newsletter / broj 17

Fužine express
Turističkim vlakom oko jezera

Fužine express naziv je turističkog vlaka koji će gostima Fužina omogućiti da upoznaju krajolike ovog prekrasnog gorskokotarskog kraja. Obilazak tri jezera ili pak posjet drugim odredištima koja odaberete učinit će boravak u ovom kraju još atraktivnijim.

Središnja tura kojom vlak vozi su tri jezera, a kreće se iz središta mjesta Fužina prema jezeru Bajer te uz njegovu obalu do obale jezera Lepenice. Potom slijedi povratak do atraktivne špilje Vrelo, vožnja uz obalu Bajera, pa preko Fužina do jezera Potkoš odnosno Ličkog polja i svetišta Blažene Djevice Marije Snježne.

Ali nije to jedina tura – turisti će moći birati odredišta na koja će ih voziti Fužine express, čija je najveća brzina 25 kilometara na sat. Vlak može povesti 40 odraslih ili pedesetero djece. Vagoni vlaka su ostakljeni i zatvoreni, ljeti se stakla spuštaju, a zimi je u vlaku osigurano i grijanje. Tijekom ljeta vlak će voziti do 22 sata. Sljedeći potez, najavljuju čelnici Fužina, je kupovina izletničkog broda koji će ploviti jezerom Bajer.

Mjesto Fužine – poznato i po proslavi Nove godine u podne – nalazi se u jugozapadnom dijelu Gorskog kotara i to na 730 metara nadmorske visine. Danas se nalazi na autocesti Zagreb-Rijeka i od mora je udaljeno samo pola sata vožnje automobilom pa se sve više gostiju koji danju borave na moru odlučuje za noćenje u Fužinama gdje će udobno spavati zahvaljujući ugodnom goranskom zraku.

U tom kraju bogatom oborinama izgrađena su tri akumulacijska jezera, od kojih je najstarije, Bajer, nastalo sredinom prošlog stoljeća, a pogodno je za vožnju čamcem, kanuom, kajakom kao i za surfanje. Najveće je jezero Lepenica, izgrađeno 1988. godine, a ljeti je pogodno za kupanje. Ondje je 1989. godine održano Svjetsko prvenstvo u orijentacijskom ronjenju, a 2007. godine Svjetski kup. Oba su jezera bogata ribom pa su Fužine atraktivne i ribičima.

Prirodna atrakcija ovoga kraja je i špilja Vrelo, čija se starost procjenjuje na 3,5-4 milijuna godina. Duga je 300 metara, izuzetno je lijepa i bogata špiljskim ukrasima. Špilja je uređena za posjete 1998. godine. Zanimljivo je da je zbog blage konfiguracije terena ona bez ijedne stepenice pa je jedina turistički uređena špilja u Europi koju mogu obilaziti i djeca, stariji pa čak i invalidi u kolicima.