Kvarner newsletter / broj 17

Plava zastava
Simbol ekološke čistoće i opremljenosti na četrdesetak lokacija

Od ukupno 115 plaža i dvadesetak marina gdje će u Hrvatskoj ove godine vijoriti Plava zastava, međunarodnom potvrdom ekološke čistoće bit će označeno i opremljeno gotovo 40 plaža i marina na području Kvarnera.

Na popisu plaža s Plavom zastavom čak je 35 u Lovranu, Opatiji, turističkim odredištima na otocima Krku, Cresu, Lošinju i Rabu te u Crikvenici, Selcu i Novom Vinodolskom. Plavu zastavu također imaju marine u Puntu na otoku Krku te u Opatiji.

Plava zastava za plaže i marine je međunarodni ekološki program zaštite okoliša mora i priobalja, čiji je prvenstveni cilj održivo upravljanje i gospodarenje morem i obalnim pojasom. Za mnoge je turiste ona kriterij izbora destinacije, a u Hrvatskoj je koordinator njihova kandidiranja po međunarodnim kriterijima Udruga Lijepa naša. Intelektualni vlasnik Plave zastave i međunarodni voditelj programa je Zaklada za odgoj i obrazovanje za okoliš – Foundation for Environmental Education (FEE) iz Kopenhagena (Danska).

Kriteriji za dodjeljivanje međunarodne Plave zastave za plaže su visoka kvaliteta vode za kupanje, dostupnost informacija o Plavoj zastavi, potom o kvaliteti vode, pravilima ponašanja, plaža mora nuditi najmanje pet aktivnosti odgoja i obrazovanja za okoliš, zadovoljavati sve higijenske i ekološke propise te treba biti opremljena sadržajima, mora biti pod nadzorom te imati osigurane čuvare i ispunjavati druge pretpostavke vezane uz sigurnost kupača kao i plan akcija u slučaju ekoloških katastrofa. Na plaži također mora biti dostupna pitka voda, a najmanje jedna plaža na području općine odnosno grada mora imati pristup i sanitarne prostorije za osobe s invaliditetom.