Kvarner newsletter / broj 17

Oči vinodolske
Pogled sa šest vidikovaca

Bogatstvu ponude Vinodola, kraja poznatog po kulturnim i prirodnim znamenitostima te turističkim sadržajima, od sada treba pridružiti i novi, zanimljiv proizvod pod nazivom “Oči Vinodola” ili priču o šest vidikovaca razasutih diljem Vinodola. Doista, lijepa je to i zanimljiva priča…

Na području Općine Vinodolske i grada Novi Vinodolski – čije su turističke zajednice zajedničkim snagama realizirale projekt – šest je vidikovaca, a njihovim obilaskom turisti će u ovom jedinstvenom programu upoznati cijelu regiju i njezine prirodne, kulturne i druge znamenitosti. Od ukupno šest lokacija, tri se vidikovca – Mahavica, Pridva i Slipica, nalaze na području općine Vinodolske, a tri – Gradina, Sviba i Kuk, na području općine Novi Vinodolski. Svi su oni smješteni na područjima posebnih pejzažnih vrijednosti i dakako u blizini cesta pa imaju nesmetan prilaz autobusom ili mini-busom.

Prilikom uređenja vidikovaca vodilo se računa o zaštiti prirodnog okoliša i usklađenosti s krajolikom kako se ne bi narušila autentičnost ambijenta. Svaki vidikovac ima adekvatnu signalizaciju, parkirališni prostor i okretište u neposrednoj blizini te klupe i posude za otpatke. Vidikovci uređeni na ukupnoj udaljenosti 65 kilometara povezuju rubne granice Općine Vinodolske i Grada Novog Vinodolskog i sigurno će privući brojne motorizirane goste, bicikliste, planinare, fotografe i sve druge koji žele uživati u ljepoti krajolika.

Ovaj atraktivni turistički proizvod – koji povezuje ljepote obalnog dijela i turistima sve zanimljivijeg zaobalja – moguće je obići samostalno, ali za njega sve veće zanimanje pokazuju i turističke agencije. Promocija programa “Oči Vinodola” početkom lipnja ujedno je bila i prilika da se predstave novi promidžbeni materijali na hrvatskom i engleskom jeziku, koji uključuju kartu vidikovaca koja će turistima olakšati snalaženje i omogućiti užitak u ovim doista lijepim krajolicima. Postavljeno je i osamdesetak informativnih tabli zahvaljujući kojima će gosti dobiti potpunu informaciju o vidikovcima te prirodi koja je zahvaljujući njima turistima dostupnija nego prije.