Kvarner newsletter / broj 17

Otok Rab
Bogato kulturno ljeto

Svi turisti koji ovoga ljeta dođu na otoku Rab moći će uživati u velikom broju kulturnih i zabavnih priredaba te tradicionalnim manifestacijama. Iako je događanja mnogo, izdvajamo Rapske glazbene svečanosti i to s jednim osobitim razlogom – u ovoj se godini obilježava četvrt stoljeća njihova održavanja!

Ovogodišnje Rapske glazbene svečanosti otvorit će se 21. lipnja nastupom klapa na prostoru crkve sv. Ivana Evanđelista. U okviru iste manifestacije 2. srpnja koncert će održati Goran Filipec (glasovir), tjedan dana kasnije Ivana Novačić (alt) i Zoran Novačić (klavir), a tjedan nakon toga koncert će prirediti Vitomir Ivanjek (glasovir). Hrvatski barokni ansambl nastupit će 23. srpnja, a 30. srpnja Bojan Šober (bariton). U kolovozu će na ovoj priredbi nastupiti kvartet fagota Gatfot i duo Balik (harmonika, mandolina i domra). Proslavljena orguljašica Ljerka Očić održat će koncert 20. kolovoza, a tjedan dana kasnije Rapske glazbene svečanosti završavaju koncertom Trija Preisinger. Svi koncerti održat će se u crkvi sv. Križa.

No, to je tek dio opsežnog programa događanja koja će boravak na ovom kvarnerskom otoku učiniti zanimljivim i ugodnijim. Bit će tu večeri rocka, folklora, zabavnih programa, promenadnih koncerata itd.

Tako će se od 25. do 27. srpnja u povodu Blagdana sv. Jakova, sv. Ane i sv. Kristofora – zaštitnika grada Raba, održati Rapska fjera, u sklopu koje će biti priređena procesija sa relikvijama sv. Kristofora, srednjovjekovni sajam zanata i radionica, potom se planira vatromet, da bi cijeli trodnevni program završio zabavom do ranih jutarnjih sati.

Početkom kolovoza, točnije 6. i 7. kolovoza, održat će se Rapski ljetni festival tijekom kojeg će uz više zabavnih programa biti predstavljen i najveći koktel na svijetu.

Turistima je iznimno zanimljiv i program Rapskih samostreličara koji se tijekom godine održava četiri puta. Tom viteškom nadmetanju prethodi srednjovjekovna ceremonija koju dan prije proglasom i bubnjem najavljuje glasnik. Na dan svečanosti – koja je 1995. godine obnovljena po uzoru na staru vitešku igru utemeljenu u 14. stoljeću – kneza i njegovu pratnju u Gradskoj loži dočekuju samostreličari, glazbenici i zastavničari uz prethodnu ceremoniju podizanja zastave. Finale je cijele manifestacije natjecanje dvanaest vitezova koji napinju samostrijele i gađaju metu. Pobjednik je onaj tko najviše puta pogodi metu, a nakon njegova proglašenja slijedi veselje i zabava. Tradicionalno su se igre održavale 9. svibnja i 27. srpnja, a otkako su obnovljene tim su datumima pridruženi još i 20. svibnja i 15. kolovoza.