Kvarner newsletter / broj 17

Otok Lošinj
Lipanj u znaku brnistre, lavande i smilja

Svi koji su bili na otoku Lošinju pamte ga ne samo po njegovim vidljivim ljepotama nego i po mirisima. Dođete li u lipnju, očekuju vas miomirisi brnistre, lavande i smilja, ali jednako tako i nove spoznaje o njihovom korištenju u gastronomiji, kozmetici, medicini…

Svaki je mjesec na otoku Lošinju u znaku nekog miomirisnog bilja, a ujedno i proizvoda od njih. Tako su, primjerice, siječanj i veljača u znaku limuna i naranči, ožujak u znaku ružmarina, eukaliptusa i lovora itd., da bi vas ovaj mjesec dočekali brnistra, lavanda i smilje. Upoznajmo ih!

Brnistru, koja raste kao grm ili maleno stablo, najlakše ćete prepoznati po žutim, mirisnim cvjetovima promjera jedan do dva centimetra. Bogata je eteričnim uljima, a ne tako davno upotrebljavala se za vezanje i od nje se pravila užad.

Lavandu, poznatu mediteransku biljku, prepoznajemo po ljubičastim cvjetovima, ali i umirujućem djelovanju, zbog čega se koristi kod probavnih smetnji. Jednako je korisna i kupelj od lavande koja će popraviti opće stanje organizma onima koji pate od niskog tlaka. Ona se također upotrebljava kao insekticid, ne samo u ormarima, nego primjerice štiti ruže od nametnika. Lavandu su koristili još stari Rimljani.

Smilje, koje raste na suhim krškim tlima i kamenjarskim pašnjacima, može narasti do 60 centimetara visine. Blagotvorno djeluje kod upale žučne vrećice i žučnih putova kao i na sve ostale žlijezde probavnog sustava, osobito na gušteraču. U narodnoj se medicini također koristi kod liječenja kožnih oboljenja, smetnji vegetativnog živčanog sustava te kod astme i hunjavice.

Da lipanj bude u znaku ovoga bilja posebno će se potruditi hotelijeri, ugostitelji te kozmetički saloni pa vas tako ondje očekuju salata s cvjetićima lavande, kolačići ili med od lavande, masaža uljima od lavande, lavandino vino i još mnogo toga.

Iako će se vaši domaćini na otoku Lošinju pobrinuti da ovo bilje i proizvode od njega približe u zanimljivoj gastronomskoj, kozmetičkoj i zdravstvenoj ponudi, kad ste na Lošinju blagotvorni utjecaji klime i miomirisnog bilja postaju vaša svakodnevica. Jednostavno, dišite duboko i uživajte!

Srpanj će biti posvećen bugenviliji i menti, a kolovoz je u znaku smokava, oleandra i nešpule. U rujnu miomirisni se program nastavlja danima žižule i grožđa. U listopadu sve će biti u znaku mirte, planike i šipka, u studenom u znaku masline, a prosinac će biti u znaku bora, agava i smrike.

Spomenimo i to da je Mali Lošinj kandidat za Zlatni cvijet Europe 2009. godine, jednu od najuglednijih međunarodnih nagrada, koja svjedoči o njegovoj turističkoj atraktivnosti, kvalitetnoj ponudi i uređenosti.