Kvarner newsletter / broj 18

Statistika
Doživljaji i atrakcije produžuju boravak

I dok se u europskom i svjetskom turizmu bilježe znatni minusi u dolascima turista, šestomjesečni turistički rezultati Kvarnera daju razloge za relativno zadovoljstvo. Ova je regija i dalje cilj mnogih turista…

Prednosti  turizma Kvarnera – blizina emitivnim odredištima i dostupnost, atraktivnost, kvaliteta i raznolikosti turističke ponude – privlače brojne goste. Naime, Kvarner je do kraja lipnja ove godine ukupno posjetilo oko 619 tisuća turista koji su ostvarili nešto manje od 2,5 milijuna noćenja što je 2-postotni pad u broju dolazaka i 3-postotni pad u broju noćenja u odnosu na isto razdoblje 2008.godine. Zanimljivo je da je u mjesecu lipnju, unatoč 2 posto manjem broju gostiju u odnosu na prošlogodišnji lipanj, broj noćenja čak  porastao (indeks 101).
U prvom polugodišnjem razdoblju, inozemnih je gostiju bilo  nešto više od 477 tisuća a domaćih gotovo 142 tisuće pa u strukturi posjete i noćenja više od 82 posto otpada na goste iz inozemstva. Najviše je gostiju tradicionalno iz Njemačke a slijede gosti iz Slovenije, Austrije, Italije, Češke, Francuske, Mađarske itd. Zanimljivo je da je u ovoj godini porastao broj gostiju iz više zemalja a postignuti broj noćenja ukazuje i na njihov sve duži boravak. Ovaj trend se pripisuje kvaliteti i bogatstvu turističke ponude Kvarnera te velikom broju zanimljivih manifestacija koje čine atraktivnu kombinaciju boravka na otocima, priobalju i gorju sa doživljajima.