Kvarner newsletter / broj 18

Ružica Vinodola
Treba li “misica” biti marljiva?

U devalvaciji izbora različitih ljepotica, najčešće usmjerenih samo na vanjske atribute, ono u Vinodolskom posve je drugačije prirode. Utemeljeno na dugoj tradiciji, ono uz ljepotu procjenjuje i marljivost, kvalitetu koja u izborima za misice nije u prvom planu. Ovo je i po tome, ali ne samo po tome, pravi izuzetak…

Ovogodišnji izbor Ružice Vinodola održat će se 7. i 8. kolovoza. Prvoga dana navečer u povijesnom mjestu Grižane – četiri kilometra udaljenom od Crikvenice -  fešta započinje proglasom općinskog pandura o početku berbe. Početak je svečanosti obilježen bogatim folklornim programom, tradicijskim igrama i radionicama te pučkim veseljem koje je za turiste – najdraže goste ove manifestacije – uvijek iznimno zanimljivo za gledanje, zabavu i – kušanje. Drugoga dana manifestacije Ružica Vinodola je sajam vina, ekoloških i ručno izrađenih proizvoda, tradicijskih jela, igara i radionica te nezaobilazne pučke svečanosti. Prilika je to i za predstavljanje svih kandidatkinja za titulu Ružice Vinodola a samo će jedna od njih biti ovjenčana vinovom lozom, dokazom da je ljepša i marljivija od drugiih.

Tradicija izbora Ružice Vinodola duga je više stoljeća, iz vremena vladavine obitelji Frankopan. Priča kaže da se na završetku  berbe grožđa među beračicama birala najljepša i najmarljivija.  Ona bi bila ovjenčana vinovom lozom -  svojevrsnim simbolom  koji u ovom vinorodnom kraju oduvijek ima posebnu važnost – te je na čelu povorke odazila u grad. Upravo je ta priča – u povijesti posljednji puta zabilježena 1880. godine -  bila temelj na suvremenu rekonstrukciju i prvorazredni turistički događaj koji gostima pruža zabavu, upoznaje ih s glazbenom tradicijom, ekološkim proizvodima te im omogućuje da u posebnim radionicama savladaju neke od tajni  izrade rukotvorina, izrade tradicijskih predmeta ili pak kulinarstva. Dakako, tome treba pridružiti i bogat izbor tradicionalnih jela i izvrsna vina što cijeloj manifestaciji Ružica Vinodola daje i posebnu privlačnost. Dobra zabava, dobar tek i – živjeli!