Kvarner newsletter / broj 2

Kvarner u 2008. godini
Ponuda za sve ukuse, afinitete i generacije

Na području Kvarnera – regije koja je jedinstveni spoj primorja, otoka i gorja – mnogo je turističkih sadržaja i motiva za dolazak na odmor. Stoga i Turistička zajednica Kvarnera ima složenu zadaću da turističke proizvode i usluge promovira na hrvatskom i inozemnom tržištu te tako stalnim i novim gostima predoči dinamičan život i novosti ove regije, što je najuvjerljivija turistička pozivnica.

Na području Kvarnera vrlo se dinamično razvija nautički turizam, koji ima važnu ulogu u turističkom životu regije. Jednako tako Kvarner uživa istaknuto mjesto među kongresnim odredištima, što dokazuje podatak da kongresnu uslugu u ovoj regiji nudi čak 48 objekata ukupnog kapaciteta više od 130 dvorana s oko 15.000 mjesta.
Uzimajući u obzir da su upravo na Kvarneru smještene dvije specijalizirane bolnice za medicinsku rehabilitaciju (u Opatiji i Crikvenici), od kojih je opatijska ujedno i referentni centar za zdravstveni turizam i medicinski programirani odmor Ministarstva zdravstva RH, zatim brojni wellness centri i poliklinika Terme Selce, wellness i zdravstveni turizam zauzimaju važno mjesto u kvarnerskoj turističkoj ponudi.
Gastro ponuda jedan je od istaknutih motiva dolazaka na Kvarner te je unapređenje tog segmenta usluge i koordinacija stručnih udruga također važan dio djelovanja Turističke zajednice Kvarnera.
Tematska brošura kvarnerske turističke zajednice “Hodočastiti svetištima” posebno je zanimljiva poklonicima vjerskog turizma, kojima je ova regija također često i važno odredište.
Kulturni turizam ogroman je turistički potencijal koji se tek počinje prepoznavati, iako s druge strane već postoji izražena potražnja za tim oblikom turizma. S obzirom na mnoge atrakcije i spomenike kulturne baštine koji se nalaze na području Kvarnera, njima je posvećena tematska brošura “Lica kulturnog identiteta”. Izdavanjem novih tematskih brošura, sufinanciranjem projekata i sudjelovanjem na međunarodnim specijaliziranim sajmovima nastavit će se s obogaćivanjem ponude za turiste usmjerene na touring, poseban oblik edukacijskog turizma s motivom upoznavanja destinacije uz organiziranu pratnju.
Ronjenje, s više od 40 registriranih ronilačkih centara, uz biciklizam zauzima važno mjesto u sportsko-rekreacijskoj ponudi Kvarnera, dok je turistima-motociklistima vrlo zanimljiv Grobnik, atraktivan automotodrom koji privlači kako iz natjecateljskih tako i iz rekreativnih i edukacijskih razloga.
Spoj primorja, otoka i gorja čini Kvarner idealnom destinacijom za turiste željne pustolovnih sportova i otkrivanje skrivenih ljepota. More, rijeke i jezera tijekom cijele godine pružaju mogućnosti za plivanje, ronjenje, rafting, kanuing i ostale sportove vezane uz more i podmorje, a obale, visoravni i planine atraktivan su teren za upsailing, trekking, alpinizam, brdski biciklizam, skijanje, skijaško trčanje, zmajarenje, padobranstvo, orijentacijsko trčanje i druge aktivnosti.
Nacionalni park Risnjak, Park prirode Učka te tridesetak zaštićenih područja na području Kvarnera, zajedno s autohtonom ekološkom proizvodnjom hrane, plavo-zelenim zastavama i ekološki čistim okolišem veliki su potencijal za razvoj ruralnog i eko turizma, koji se ogleda u revitalizaciji i prenamjeni već postojeće tradicijske gradnje, odnosno baštine.