Kvarner newsletter / broj 18

Zlatni cvijet Europe
Žiri oduševljen Malim Lošinjem

Iako će se konačne ocjene znati u rujnu, nakon što međunarodni žiri za Zlatni cvijet Europe, obiđe sva mjesta koja su u užem izboru, oduševljenje ljepotama hrvatskog kandidata Malog Lošinja nisu ni pokušavali sakriti.

Predsjednica žirija, Austrijanka Monika Hetch tom je prilikom na konferenciji za novinare izjavila: Prvo što smo primijetili je da je Lošinj zeleni otok, koji smo imali priliku upoznati te vidjeti sve što pruža svojim građanima u uređenju okoliša i zelenila u gradu. Posebno nas se dojmilo poštovanje koje građani i gosti imaju prema prirodi koja ih okružuje. Projekt Miomirisa i okusa Lošinja je izvrstan, zaista smo na Lošinju osjetili pravi miris Mediterana. Mali Lošinj ima mnogo ekoloških projekata u koje su uključeni mladi. Grad je veoma čist i s time smo jako zadovoljni. Vidljiva je briga vezana uz same objekte kulture i arhitekture.“
Međunarodni žiri Zlatnog cvijeta Europe, u čijem su sastavu predstavnici 12 zemalja – članica Europske asocijacije za cvijeće i krajobraz, boravio je u Malom Lošinju dva dana. Naime, ovo poznato turističko središte na otoku Lošinju kandidat je za prestižnu nagradu u kategoriji mjesta.
Iako članovi žirija nisu krili oduševljenje uređenjem mjesta, njegovom čistoćom, cvijećem i raskošnim zelenilom te srdačnošću domaćina, do konačne odluke trebat će još pričekati. Naime, konačni rezultati obilaska žirija bit će poznati 25. rujna u Cardiffu, kada će biti proglašeni dobitnici zlatnog, srebrnog i brončanog cvijeta Europe za ovu godinu.