Kvarner newsletter / broj 18

Plavi cvijet 2009.
Povjerenstvo odlučilo: Opatija, Krk i Rab najuređeniji
  

Turistička zajednica Kvarnera u sklopu projekta Volim Hrvatsku provela je akciju ocjenjivanja uređenosti turističkih gradova, općina i mjesta kao cjeline kao i pojedinačne elemente turističke ponude. Cilj akcije, kako se navodi u informaciji TZ Kvarnera, jeste podizanje opće razine kvalitete životnog prostora, očuvanja i unapređivanja turističkog prostora i zaštite okoliša.

Na području Kvarnera u akciji  Plavi cvijet je sudjelovalo 14 turističkih zajednica. Posebno je povjerenstvo obišlo sve kandidirane lokacije te odabralo najbolje.
U Kategoriji uređenosti turističkog mjesta kao cjeline, kao turističko odredište od 10.000 do 20.000 stanovnika  odnio je grad Opatija. U konkurenciji mjesta do 10.000 stanovnika prvo mjesto dijele grad Rab i grad Krk a slijede Mali Lošinj i Novi Vinodolski.
U Kategoriji uređenosti pojedinačnih elemenata turističke ponude, među parkovima najboljim je proglašen Gradski park Boškopin na Rabu, slijedi park Angiolina u Opatiji a treće mjesto dijele Park prof. Vinka Frančiškovića u Rijeci i Veli Park u Krku.  U kategoriji javnih plaža prva je Plaža poli mora u Selcu, druga je plaža Ičići u Ičićima a treća javna plaža Balustrada u Crikvenici.  Najboljom je u svojoj kategoriji proglašena benzinska postaja  Crobenz u Novom Vinodolskom a najbolji su poštanski uredi   HP Crikvenica i HP Rijeka. U kategoriji okućnica privatnih kuća pobijedila je gđa Milena Guščić iz Raba a slijede je gđa Ljiljana Molnar Gabor iz Krka te gđa Marija Kirinčić iz Njivica na otoku Krku. Najboljim  turističkim informativnim centrom proglašen je TIC Rijeka u Rijeci a posebno je priznanje u toj kategoriji dobio  Tematski info punkt Geopark Rab iz Lopara na otoku Rabu. U kategoriji Turističke ponude ili zanimljivosti prvonagrađeni je 485. Krčki sajam, drugi su vidikovci Oči Vinodola a posebna su priznanja dobili Astronomski centar Rijeka te otočić Košljun.  Među suvenirima, prvo je mjesto zaslužio suvenir grada Rijeke, Morčić. Na drugom je mjestu paleta suvenira autora Ive Rušina iz mjesta Nerezine u Malom Lošinju a  treće paleta vinskih suvenira vinarije Pavlomir iz Novog Vinodolskog.
Osim što su priznanje sami po sebi, prvoplasirani iz svake kategorije kandidati su za dodjelu priznanja na državnoj razini  te ih očekuje obilazak povjerenstva nacionalne turističke organizacije, Hrvatske turističke zajednice.