Kvarner newsletter / broj 18

Malinska
U rujnu središnja proslava prvog turističkog stoljeća

Turističko središte Malinska, smješteno na sjeverozapadu otoka Krka, stotu godišnjicu turizma obilježava velikim brojem priredaba te turističkom životu mjesta daju posebnu notu. Uostalom, samo se jednom slavi (prvo) stoljeće turističkoga života…

Uvijek intenzivan kulturni i zabavni život Malinske, ove je godine još znatno bogatiji kako bi se i na taj način obilježio vrijedan jubilej – stotinu godina od osnivanja Društva za poljepšanje mjesta, što se smatra i službeni početkom organiziranog turizma. Bogat kalendar koncerata, izložaba i folklornih večeri na gradskim trgovima, u samostanima, galerijama i turističkim objektima  boravak gostiju učinit će još zanimljivijim i ljepšim te ih i tako podsjećati na veliku obljetnicu. A ona će se 18. rujna obilježiti svečanom skupštinom te  bogatim stručnim i zabavnim programom. Ova će se svečana prigoda iskoristiti i za promociju novog filma o Malinskoj. U sklopu trodnevnog programa obilježavanja stoljeća turizma održat će se i prezentacija krčke kuhinje koja će, dakako, biti popraćena i degustacijama. Uz to  su u pripremi i nastupi više glazbenih izvođača.  
Turističkoj je obljetnici posvećena i monografija Voljenoj vali  - razvoj turizma u Malinskoj čiji je autor Milan Radić a izdavači su joj Općina Malinska –Dubašnica i Turistička zajednica općine Malinska. Riječju i slikom ova monografija na zanimljiv način čitatelje vodi kroz dugu ukupnu i turističku povijest  Malinske te govori o aktualnoj turističkoj ponudi ovog poznatog turističkog odredišta.