Kvarner newsletter / broj 2

Festivali, manifestacije, priredbe
Mnoštvo događaja u 2008. godini

Kao i prethodnih godina, i u 2008. godini na području Kvarnera priprema se mnoštvo programa i događaja za goste i mještane. Uz nadaleko poznate karnevalske manifestacije koje se tijekom siječnja i početkom veljače odvijaju na cijelom kvarnerskom području, Kvarner sa svojim regionalnim centrima organizira niz atraktivnih manifestacija u kojima će svatko pronaći nešto za sebe.

Iz bogatog godišnjeg programa izdvajamo tek dio. Na ulicama Opatije 27. siječnja tradicionalno se održava Balinjerada, ulična utrka vozila izrađenih u kućnoj radinosti koja koriste kuglične ležajeve (balinjere) umjesto kotača.
U Mrkoplju u Gorskom kotaru svake druge subote u siječnju i druge subote u veljači održava se kup u veleslalomu, a na skijalištu Platak iznad Rijeke od 29. veljače do 2. ožujka međunarodno natjecanje skijaša trkača Platak Open Ski Sprint.
Ožujak je Mjesec otvorenih wellness vrata u Opatiji, a također se obilježavaju Dani lošinjske gastronomije. Na Uskrs i Uskrsni ponedjeljak 23. i 24. ožujka širom županije održavaju se prigodni koncerti.
Od 18. do 20. travnja Mali Lošinj organizira jedriličarsku regatu za gluhe i nagluhe osobe “S vjetrom kroz tišinu”, prvi takav projekt u Europi. Posljednjeg vikenda u travnju Lokve organiziraju Žabarsku noć, tradicionalnu manifestaciju koja slavi žabe i ljude lokvarskoga kraja, a kulminira osebujnim natjecanjem u žabljim skokovima.
Početkom svibnja Rijeka je domaćin jednog od najprestižnijih kazališnih događaja u regiji. Petnaesti po redu Međunarodni festival malih scena je festival čvrstih koncepcijskih odrednica i vrlo žive atmosfere, a natjecateljski karakter festivala okuplja brojna europska i svjetska kazališta.
Drugog vikenda u svibnju u Baški na otoku Krku odvija se “Crna ovca” i održava jedriličarska regata KUP Vihor. “Crna ovca” je gastro-glazbeno-sportsko događanje koje nudi uživanje u prirodi, odmor za um, relaksaciju, izložbe i stručna predavanja o jedriličarstvu te aktivni odmor za planinare i bicikliste.
Sredinom lipnja svake godine Opatija upriličuje kostimiranu manifestaciju “Pozdrav iz Opatije – K.&K. razglednica” koja posjetiteljima dočarava vrijeme Austro-Ugarske Monarhije kad je Opatijom šetala aristokracija – carevi, kraljevi, prinčevi, nadvojvode, grofovi, ali i poznati umjetnici.
U lipnju i srpnju na riječkim se trgovima, u ustanovama kulture i na lokacijama bivše Tvornice papira i Tvornice Torpedo održavaju Riječke ljetne noći, glazbeno-scenski festival u organizaciji HNK Ivana pl. Zajca, Grada Rijeke i Turističke zajednice Grada Rijeke. Godine 2008. održavaju se peti put zaredom.
Prvi vikend u srpnju u Opatiji je već 16 godina rezerviran za svjetsku jazz elitu koja se okuplja na prestižnom Liburnia Jazz Festivalu, a istog se vikenda u Novom Vinodolskom održava međunarodni ljetni karneval.
Na Rabu 9. svibnja, 25. lipnja, 27. srpnja i 15. kolovoza nastupaju rapski samostreličari s antičkim samostrijelima, a tih dana Rab vrvi zanimljivim programima. Središnji kulturni događaj rapske sredine, srednjovjekovni ljetni festival Rapska fjera od 24. do 28. srpnja kojim Rabljani oživljavaju uspomenu na nekadašnji Rab, objedinjuje podsjećanje na povijesne događaje sa starom viteškom igrom iz XIV. stoljeća kojom je grad slavio svoju slobodu i samostalnu općinu – municipij.
Posljednjeg vikenda u kolovozu u Vrbniku se obilježavaju Dani vina otoka Krka. Ta edukativno-zabavna manifestacija povezuje ljubitelje vina iz cijele Hrvatske, organizira degustacije, prezentacije, prodaju vina, stručna predavanja te izložbu vinarske i vinogradarske opreme.
U rujnu se u Opatiji održava treći Međunarodni spa i wellness sajam, a u listopadu četvrti Jazz Ex Tempore, na kojem eminentni umjetnici iz više zemalja zajedno muziciraju tjedan dana.
U studenom Delnice u Gorskom kotaru predstavljaju ponudu goranskih ugostitelja i proizvođača zdrave hrane na Goranskom gastro-vikendu, a u cijeloj se županiji 11. studenoga obilježava Blagdan sv. Martina uz krštenje mladog vina.
U prosincu, baš kao i 2007. godine, kreću bogati adventski programi, božićne priredbe te dočeci Nove godine na trgovima, u hotelima i restoranima.