Kvarner newsletter / broj 19

Park prirode Učka
Otvorena poučna mitsko-povijesna staza Trebišća-Perun

Posjetiteljima Parka prirode Učka, koji mogu uživati u bogatom svijetu prirodnih ljepota, kulturnoj, arheološkoj, graditeljskoj i povijesnoj baštini u neposrednoj blizini mora te pogodnostima za rekreaciju, odnedavno se nudi obilazak mitsko-povijesnom stazom Trebišća-Perun. Ni to nije sve…

Park prirode Učka, proglašen 1999. godine, koji obuhvaća dijelove masiva Učka i Ćićarije, nalazi se na području Primorsko-goranske i Istarske županije. Obronci Učke prostiru se gotovo do samog mora te tako čine sastavni dio turističke ponude Kvarnera koja svojim sadržajima i atrakcijama privlači sve više gostiju. Doprinos tome svakako je i nedavno otvorena poučna mitsko-povijesna staza Trebišća-Perun. Njezino je uređenje potaknuto nedavnim znanstvenim istraživanjima prostora oko vrha Perun. Trinaest poučnih tabli s tekstualnim i likovnim sadržajima kao i petnaest monumentalnih glinenih i kamenih ploča sa stihovima iz slavenskog folklora posjetitelje upoznaju sa Slavenima, njihovim načinom života i običajima. Naime, Učka je imala posebno značenje za prve slavenske doseljenike pa je ta činjenica iskorištena kako bi se na zanimljiv način posjetiteljima ove mitsko-povijesne staze dočarao njihov način života. Dužina je staze 13 kilometara, a zamišljena je kao cjelodnevni planinarski izlet u trajanju 7 sati koji započinje i završava u Mošćeničkoj Dragi, poznatom turističkom odredištu u neposrednoj blizini Opatije.
Inače, Park prirode Učka također nudi mogućnosti organiziranog bavljenja različitim aktivnostima na otvorenom kao što su planinarenje, trekking, slobodno penjanje, slobodno letenje ovjesnim jedrilicama i paraglajderima, backpacking, brdski biciklizam, speleo-avantura, rekreativno jahanje, promatranje ptica i pustolovne utrke.
No, bogat je svijet Učke jednako zanimljiv i za šetače-rekreativce koji će ondje uživati u šetnji i prekrasnoj prirodi, što uključuje i nezaboravan pogled na more i cijeli Kvarnerski zaljev.