Kvarner newsletter / broj 19

Selce
115 godina turizma

Početkom kolovoza u Selcu je uvijek posebno svečano. Tada se, naime, obilježava godišnjica selačkog turizma. Ove godine za slavlje je postojao i razlog više: 115 godina turističkog razvitka!

Iako prvi turisti u Selce dolaze već oko 1880. godine, službenim se datumom turističkog početka smatra 4. kolovoza 1894. godine kada je ondje otvoreno prvo drveno kupalište. Zasluge za to pripadaju stanovnicima Selca udruženima u Zadrugu morskog kupališta zahvaljujući kojoj je i otvoreno kupalište. Početkom 20. stoljeća grade najprije manje, a onda i veće vile, od kojih su neke i danas u turističkoj funkciji. Sve što se kasnije događalo u životu Selca značilo je novi doprinos kvaliteti i sadržaju turizma ovog mjesta, koje se može pohvaliti bogatom smještajnom ponudom, ugostiteljskim objektima, ali i zanimljivim rekreativnim, izletničkim i zdravstvenim programima.
Želite li upoznati prekrasan podmorski svijet, tijekom cijele godine na raspolaganju su vam djelatnici Ronilačkog kluba Mihurić koji će se pobrinuti da naučite roniti, da uživate u ljepotama podmorja, a da pritom vaša sigurnost ni u jednom trenutku ne bude ugrožena. Isto tako, u Selcu možete uživati u skijanju na vodi i ostalim sportovima na moru, letjeti zmajevima i paraglajderima, voziti bicikl brdskim stazama u okolici ili pak igrati rukomet, mini-golf, kuglati itd.
Selce je također poznato i po zdravstvenom turizmu, čiji je predvodnik zdravstvena ustanova Terme Selce koja izvrsno nadopunjuje turističku ponudu ovoga mjesta. Zbog ordinacija fizikalne medicine i rehabilitacije nakon sportskih ozljeda u Selce dolaze mnogi poznati sportaši pa se s razlogom može reći da su stručnjaci ove ustanove zaslužni za uspješnost i dužinu sportske karijere mnogih od njih.