Kvarner newsletter / broj 19

Baška na otoku Krku
Kad zazvone baščanska zvona…

Cjelogodišnje obilježavanje godine glagoljice, čiji je naziv Sarcen glagoljaj (Govori srcem), i u kolovozu i rujnu će sadržajima privući mnoge goste. Zvukovi zvona, kazališna predstava i spomenici koji u Baški podsjećaju na veliki jubilej odmoru na otoku Krku daju još jednu novu i zanimljivu dimenziju.

Za sve koji vole crkvena zvona – a takvih je mnogo – domaćini u Baški pripremaju možda najljepši “koncert” koji si mogu zamisliti. Naime, 14. kolovoza, uoči svetkovine Velike Gospe, po prvi put će se u Baški održati svojevrsna revija zvonjave sa zvonika župne crkve Sv. Trojice te Sv. Ivana. “Marijin zvon” naziv je ove zanimljive “revije zvuka” i sigurno će boravku u ovom poznatom turističkom odredištu dati dodatnu ljepotu i sadržaj.
Premijera predstave “Ploča od školjaka” u četiri čina na temu kako je nastala Baščanska ploča najavljena je za 5. rujna. Glumci će njome ispričati priču o Baščanskoj ploči i to u autentičnom mjestu Jurandvoru u crkvi sv. Lucije, gdje je ploča 1851. godine otkrivena. U predstavi nastupaju članovi društva KUD ŠOTO iz Jurandvora-Baška, članovi udruge Krčkih vitezova iz Krka, društva Sinjali i klape Zvonimir iz Baške.
Autorica teksta je Blandina Randić Marković, režiser je Krešimir Dolenčić, autor scene i projekcije je Deni Šesnić, a za zborsko pjevanje i scensku muziku zaslužni su Ivica Frleta i Igor Karlić. Predstava će se ponoviti 6. rujna u Jurandvoru ispred crkve sv. Lucije.
“Sarcen glagoljaj” je cjelogodišnja manifestacija u Baški na otoku Krku, a posvećena je pismu glagoljici i staroslavenskom jeziku te Baščanskoj ploči kao kulturno-povijesnom spomeniku koji je jedan od najdragocjenijih stupova hrvatske baštine.
Iako Baška – uz kulturne i zabavne sadržaje – ima mnogo atrakcija i pruža pogodnosti za ugodan odmor pa je jedno od najatraktivnijih hrvatskih turističkih odredišta, spomenimo tek dio njih: 1800 metara dugu šljunčanu plažu koju mnogi smatraju najljepšom na Jadranu, četiri kilometra dugu šetnicu uz more te prošle godine otvoren Akvarij Baška sa 400 vrsta puževa i školjaka iz podmorja Jadrana. Ostalo otkrivajte sami…