Kvarner newsletter / broj 19

Rijeka
Bogat kulturni život

Grad Rijeka, koji cijele godine živi bogatim turističkim i kulturnim životom, u kolovozu i rujnu posjetiteljima – uz mnoge povijesne spomenike – nudi i bogat izbor koncerata, izložbi, dramskih predstava, sportskih priredbi… Svatko će, posve sigurno, naći baš ono što ga zanima.

U sklopu kulturne manifestacije Ljeto na Gradini – koja ove godine traje od 22. lipnja do 18. rujna – do sada je već održano mnogo zanimljivih priredbi, ali predstoji još puno atraktivnih sadržaja. Tako će, primjerice, 13. kolovoza poznata hrvatska pjevačica Tereza Kesovija na perivoju na Trsatu održati koncert “Olympia na Ljetu na Gradini” s programom istovjetnim koncertu koji je održala u pariškoj Olympiji. Deset dana kasnije koncert pod nazivom “Imam pjesmu za tebe” priređuju poznati glumac koji se odlično snalazi i u glazbenim vodama Rade Šerbedžija (vokal) te Miroslav Tadić (bariton gitara). Dana 27. kolovoza koncert priređuju pjevači kulturno-umjetničkog društva Cambi. I dok su ove priredbe sastavni dio 4. Ljeta na Gradini, sljedeće dvije manifestacije samostalni su projekti. U povodu blagdana Velike Gospe članovi Hrvatske glazbene unije Rijeka priređuju 14. kolovoza u crkvi Blažene Djevice Marije svečani koncert. Na samu Veliku Gospu, 15. kolovoza, održat će se zabavno-glazbeni program u organizaciji Hrvatske glazbene unije.
Onima koji Rijeku posjete u rujnu zanimljiv će biti koncert popularne hrvatske grupe TBF (The Beat Fleet) 5. rujna na Trsatskoj gradini, a 8. rujna koncert priređuje poznati riječki bubnjar Branimir Gazdik. Rijeka će također početkom rujna (5. i 6.) biti domaćin 7. Međunarodne pustolovne utrke KI Challenge, a od 11. do 19. rujna u Šahovskom domu u Rijeci održavat će se 7. Prvenstvo Mediterana u šahu. Potkraj mjeseca, od 23. do 27. rujna, na Putničkoj obali u Rijeci na svoje će doći svi koje zanima plovidba i nautička oprema jer će se u to vrijeme ondje održavati 25. međunarodni nautički sajam Nautica. U kolovozu i rujnu sve do 1. listopada Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja predstavlja izloške iz vlastitog fundusa. Uz to u gradu se održava mnogo izložbi, dječjih i drugih priredbi koje upotpunjuju boravak u Rijeci, obližnjoj Opatiji ili drugim turističkim središtima Kvarnera.
Za one koji planiraju unaprijed i na duže razdoblje, recimo i to da se poznati Međunarodni Riječki karneval, koji je britanski tjednik Sunday Times uvrstio u sam vrh najatraktivnijih svjetskih događanja, sljedeće godine održava od 17. siječnja do 17. veljače.