Kvarner newsletter / broj 19

Atrakcija
Špilja Vrelo dostupna i djeci i invalidima

Špilja Vrelo, čija se starost procjenjuje na oko četiri milijuna godina, prirodna je atrakcija Gorskog kotara dostupna svima koji su na proputovanju iz unutrašnjosti prema moru, ali i onima koji se odmaraju na kvarnerskom priobalju.

Špilja Vrelo u Fužinama, mjestu manje od pola sata vožnje automobilom udaljenom od Rijeke ili Crikveničko-vinodolske rivijere, otkrivena je pedesetih godina prošloga stoljeća i to slučajno, prilikom izgradnje akumulacijskog jezera Bajer. Špilja dugačka 300 metara vrlo je lijepa, čemu svakako pridonosi činjenica da se na samo pedesetak metara nalaze gorski izvor, jezero i ponor. Špilja je uređena za posjete 1998. godine, kada su u njoj postavljeni rasvjeta te pješačka staza i mostići. Zanimljiva je i po tome što je blage konfiguracije i u njoj nema ni jedne stepenice pa je jedina turistički uređena špilja u Europi koja je dostupna svim generacijama, a isto tako i osobama s invaliditetom koje je mogu posjetiti u invalidskim kolicima.
Sve to, kao i lijep krajolik Gorskoga kotara i mjesta Fužine zaslužni su da špilju godišnje posjeti više od 10.000 ljudi. Od sredine lipnja do 1. rujna ona je za posjetitelje otvorena cijeli dan, a u drugim dijelovima godine vikendom te prema najavi.