Kvarner newsletter / broj 20

Kastav
Bela nedeja – tradicija koja živi

U čast mladom vinu i ove će godine stanovnici Kastva, povijesnoga gradića smještenoga na uzvisini na pola puta između Rijeke i Opatije, obilježiti Belu nedeju. Bit će to prilika za slavlje, kušanje vina belice, ples i pjesmu…

Bela nedeja, koja se ove godine održava od 2. do 5. listopada, tradicionalni je sajam u čast mladog vina. Zanimljivo je da je ona još davne 1400. godine zapisana u Zakonu grada Kastva i to u dijelu u kojem se govori o održavanju vjerskih svetkovina i obilježavanju narodnih blagdana. Štoviše, Bela nedeja bila je za stanovnike Kastva čak važnija od Nove godine i upravo je ona bila vremensko određenje za mnoge poslove, dogovore i slično. Naime, do tog vremena posuđivao se novac, svodili su se računi, precizirali su se dogovori… No, kako god bila teška stvarnost, Bela nedeja bila je vrijeme rezervirano za zabavu i ples te kušanje mladoga vina. Običaji su to kojima današnje vrijeme nije ništa oduzelo.

Posjetite li tih dana Kastav – gradić poznat po ljepoti povijesne jezgre, običajima i spomenicima te po gastronomskoj ponudi – svakako ćete za zadovoljstvo imati i razlog više. Poštujući povijesno ishodište, Bela nedeja je i danas sajamsko vrijeme, ali prije svega doba zabave, slavlja i užitka u degustaciji mladog vina i lokalnih specijaliteta. Gosti, kojih je iz godine u godinu sve više, uživat će u koncertima, folklornim nastupima, sviranju na sopilama, izložbama kao i ponudi tradicijskih proizvoda i suvenira. Događanja Bele nedeje – koju zajednički organiziraju Komunalno društvo Bršjanovac i Turistička zajednica grada Kastva – započinju u 8 sati ujutro i traju sve do 2 sata poslije ponoći pa se može reći da će početkom listopada u Kastvu doista biti zanimljivo, zabavno i, dakako, ukusno.