Kvarner newsletter / broj 20

Crikvenica
Ribarima i moru u čast

I ove je godine, i to po 43. put, u poznatom turističkom odredištu Crikvenici održan Ribarski tjedan. Ova najpoznatija i najstarija crikvenička manifestacija svojevrsni je oproštaj s ljetom i glavnom turističkom sezonom, ali i počast dugogodišnjoj ribarskoj tradiciji.

Ovogodišnji Ribarski dani održani su od 29. kolovoza do 5. rujna. Ova manifestacija, kojom Crikveničani obilježavaju završetak glavne turističke sezone, ujedno je svojevrsna počast tradiciji ribarenja koje je na ovom području iznimno važno. Upravo zahvaljujući toj tradiciji kao izvoru prihoda živjele su i školovale se mnoge generacije stanovnika.

Ribarski tjedan i ove je godine bio bogat kulturno-umjetničkim, sportskim i rekreativnim sadržajima kojima je zajednička povezanost s morem.

Sportski su dio otvorile jedriličarske regate Memorijal Marijana Pavletića i Memorijal Branimira Jurinčića u crikveničkom akvatoriju, a uslijedilo je prvenstvo Hrvatske u wakeboardu, vaterpolo susret (CPK – Primorje), stolnoteniski turnir na Gradskoj plaži i jet-ski međunarodni kup Hrvatske. Bogat je također bio i glazbeni dio u kojem su nastupale grupa Berekin, ulični svirači i svirači harmonika trieštinki, Mirjana Bobuš, klapa Bonaca, splitska grupa TBF, a također je održana 11. smotra klapa.

Zanimljiva interaktivna izložba keramike autorice Suzane Kljuš priređena je u prostorima Turističke zajednice grada Crikvenice. Naziv je izložbe “Take the fish and run”, a posjetitelji su s nje, kao i što sam naziv kazuje, mogli ponijeti zgodan suvenir.

Ugođaj mora sigurno ne bi bio potpun bez prilagođene gastronomske ponude. “Iz mora do stola” naziv je gastro programa koji je imao edukativnu funkciju – posjetitelji su mogli sudjelovati u ribarenju, čistiti ribu te, dakako, degustirati specijalitete, među kojima je i pogača od slanih srdela koju redovito priprema Udruženje obrtnika Crikvenice. U program su se uključili i mladi koji su se slavlju pridružili izložbom crteža te plesom na rivi. Sastavni je dio tradicije i vatromet, kojim se Crikvenica oprostila od ovogodišnjeg Ribarskog tjedna najavljujući onaj sljedeći, 44. po redu.