Kvarner newsletter / broj 20

Opatija
Plešete li (bečki) valcer?

U Opatiji, poznatom središtu više nego stoljetne turističke tradicije, uskoro se održava drugi Bečki bal. Uz zvuke renomiranog orkestra, zaslužnog za uspješno predstavljanje bečke glazbe u cijelom svijetu, sudjelovat će i mnogi drugi glazbenici i plesači. Mjesto događanja? Kad su balovi u pitanju, dvojbe nema: po njima je itekako poznat Hotel Kvarner!

Drugi Bečki bal, koji će se održati 19. rujna, organiziraju Rotary klubovi iz Rijeke i Opatije, a pokrovitelji su gradovi Beč i Opatija, dok je potporu njegovom održavanju pružila Turistička zajednica grada Opatije.

Na Balu će svirati Orkestar Papa Bileck iz Beča kojim dirigira Franz Bileck. Taj je orkestar dobitnik nagrade grada Beča zbog zasluga za uspješno predstavljanje bečke glazbe u cijelom svijetu. Također će nastupati i plesači plesne škole Schmidschläger iz Beča te hrvatski pjevač Marko Tolja s Olja“zz Bandom. Ove godine u organizaciju Bečkog bala uključuje se i grad Beč, koji će u Opatiji predstavljati brojna delegacija.

Opatija je poznato turističko odredište i središte rivijere s najdužom turističkom tradicijom u Hrvatskoj, koja je započela potkraj XIX. stoljeća. Vile građene na prijelazu iz XIX. u XX. stoljeće, prekrasni parkovi, šetalište uz more dugo 12 kilometara, kvalitetni hoteli, bogata kongresna i wellness ponuda… razlozi su zbog kojih je Opatija jedno od najpoznatijih hrvatskih turističkih odredišta. Hotel Kvarner izgrađen je 1884. godine, a njegova Kristalna dvorana, podignuta 1913. godine, i danas je mjesto održavanja najsvečanijih opatijskih događaja i balova.