Kvarner newsletter / broj 20

Krk
Upoznajte Krk biciklom ili pješice

I dok je rujan u gradu Krku na istoimenom otoku započeo s okusom smokava, u čijem znaku je i njegova ugostiteljska ponuda, sredina i druga polovica mjeseca bit će prije svega obilježeni sportsko-rekreacijskim manifestacijama koje jamče užitak u prirodi, ali, dakako, ne isključuju izvrsne otočke specijalitete…

Iako će se specijaliteta pripravljenih od smokava, svježeg ili sušenog slatkog i zdravog mediteranskog voća, naći tijekom cijele godine, sigurno je da je upravo rujan, a pogotovo Dani smokava – koji su na Krku održani od 4. do 6. rujna – najviše u njihovom znaku. U tu se gastronomsku manifestaciju uključilo više restorana, konoba, pizzerija i slastičarnica.

Nedugo potom Krčane i njihove goste zaokupit će i rekreirati Bodul Bike, rekreativna biciklijada šetnicama oko grada Krka koju Turistička zajednica grada Krka po drugi put organizira u suradnji s Brdsko-biciklističkim klubom iz Lovrana. Rekreativna biciklijada namijenjena je svima koji vole kretanje, zdrav život i lijepu prirodu. Sudionici mogu birati između kraće, 14 kilometara duge, ili pak dvostruko dulje (29 kilometara) ture. Prvih stotinu prijavljenih (sudjelovanje je besplatno) dobit će na poklon majice, a svi sudionici kao i drugi prisutni bit će po povratku na rivu nagrađeni zabavnim programom. Posebnu atrakciju priredit će im Brdsko-biciklistički klub Krk koji će biciklima skakati u more.

Turistička zajednica grada Krka turiste kao i stanovnike otoka poziva 19. rujna na pješačenje kojim će se obilježiti Europski tjedan mobilnosti te Svjetski dan pješačenja. U pratnji vodiča oni će se uputiti na zanimljivu turu dugu 6 kilometara. U jednom će se smjeru hodati otprilike jedan sat, kroz polja Kimpi i Kašteli, krajem koji mnogi zovu “krčkom Provansom”. Povratak je jednako atraktivan jer put vodi kroz krčke maslinike, panoramskim putem s kojeg se Krk vidi “kao na dlanu”. No, rekreaciji tu nije kraj – naime, pješačke korake možete zamijeniti plesnima. Nedostaje li vam nešto od sportske opreme za pješačenje, moći ćete je kupiti na trodnevnom Jesenskom sajmu. Ondje će se također demonstrirati i nordijsko hodanje sa štapovima. No, bez obzira na to jeste li poklonik pješačenja ili ne, jedan će dio izložbe svakako izazvati vaše zanimanje: krčkom ovčjem siru, maslinovom ulju, kvalitetnim vinima, ekološkom medu, sokovima od šumskog voća kao i mnogim drugim proizvodima doista je teško odoljeti. Uostalom, zašto biste i pokušavali?!